Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/83109/rusija-ruosiasi-statyti-branduolini-kosmini-vilkika-dzeusas/spausdinti/

Rusija ruošiasi statyti branduolinį kosminį vilkiką „Dzeusas“

Publikuota: 2022-06-05 20:24
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Rusija galėtų padaryti proveržį raketų ir kosmoso pramonėje, sukurdama kosminį branduolinį vilkiką „Dzeusas“, tačiau tam reikia pinigų, sakė „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

„Roskosmos“ nuotr.
„Roskosmos“ nuotr.

Korporacijos vadovas Dmitrijus Rogozinas tuo pat metu teigė, kad sankcijos kosmoso pramonei neturėjo jokios įtakos.

Pasak jo, sankcijos korporacijai didelės įtakos neturėjo, nes ji „turi mažiausiai problemų dėl priklausomybės nuo importo“. Tačiau Rusijai priklausantys 350 milijardų dolerių yra užblokuoti užsienyje.

„Na, jie areštavo šiuos popierėlius. Tačiau dėl šių areštuotų dolerių mes galime tiesiog fiziškai išleisti savo investicinius pinigus, – sakė D. Rogozinas. – Tai yra, mes sukuriame šių pinigų ekvivalentą, kuris nesisuka ekonomikoje. Pinigų galima prispausdinti ir atiduoti galingiausiems investiciniams projektams.

D. Rogozinas patikino, kad jei „Roskosmos“ iš šios sumos gaus bent 1 trilijoną rublių, tai leis drastiškai išplėsti visas pagrindines korporacijos programas.

„Daug žadančios naujos pilotuojamos sistemos sukūrimas ir „Dzeuso“ projekto vykdymas – tai idėja, pagal kurią mes turime septynerių metų pranašumą, palyginti su Jungtinėmis Valstijomis“, – sakė D. Rogozinas.

„Tai kosminis branduolinis vilkikas, tikrai pažangus darbas, bet šiuo metu mums nepakanka lėšų. Jei šios lėšos būtų, tai tokių projektų pagalba iš karto pastūmėtume žvalgybos, technologijų, pramonės potencialo koncentraciją, kuri apjungtų bent jau raketų ir kosmoso pramonę ir tiesiogine prasme varytų ją į priekį.

Pasitelkęs „Dzeuso“ transporto ir energijos modulį, „Roskosmos“ planuoja išspręsti įvairiausias užduotis. Jie nori panaudoti branduolinį vilkiką krovinių pristatymui į geostacionarią orbitą, Mėnulio orbitą ir Saulės sistemos planetas, įskaitant Marsą, taip pat susidoroti su Žemės orbitoje esančiomis šiukšlėmis.

Projektinis darbas pradėtas 2009 m., planuota, kad jis bus parengtas iki 2018 m., tada terminas nukeltas į 2022-2023 m., o vėliau ir iki 2030 m.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!