Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/80759/nasa-taikosi-i-menuli-iesko-ideju-branduoliniam-reaktoriui/spausdinti/

NASA taikosi į Mėnulį: ieško idėjų branduoliniam reaktoriui

Publikuota: 2021-11-24 17:20
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Jei kas nors turi gerą idėją, kaip Mėnulyje įrengti branduolį reaktorių, JAV vyriausybė nori ją išgirsti.

Bus taikomas ir Marsui

NASA nuotr. / Mėnulis greta Žemės
NASA nuotr. / Mėnulis greta Žemės

Penktadienį NASA ir svarbiausia šalies federalinė branduolinių tyrimų laboratorija paskelbė prašymą teikti pasiūlymus dėl branduolių dalijimosi energijos sistemos.

NASA bendradarbiauja su JAV energetikos departamento Aidaho nacionaline laboratorija, siekdama iki dešimtmečio pabaigos sukurti nuo saulės nepriklausomą energijos šaltinį misijoms į Mėnulį, praneša phys.org.

„Užtikrinti patikimą didelės galios sistemą Mėnulyje yra gyvybiškai svarbus kitas žingsnis žmogaus kosmoso tyrimuose, ir šis pasiekimas yra mūsų rankose“, – pareiškime teigė projekto vadovas Sebastianas Corbisiero.

Jei pavyktų užtikrinti ilgalaikį žmonių buvimą Mėnulyje, kitas tikslas būtų Marsas. NASA teigia, kad branduolių dalijimosi energija galėtų užtikrinti ilgalaikį ir gausų energijos tiekimą nepriklausomai nuo aplinkos sąlygų Mėnulyje ar Marse.

Reaktorius būtų pastatytas Žemėje ir paskui nusiųstas į Mėnulį.

Pateiktuose planuose turėtų būti uranu kūrenama reaktoriaus šerdis, branduolinės energijos pavertimo į naudingą energiją sistema, terminio valdymo sistema, kuri palaikytų reaktoriaus vėsumą, ir paskirstymo sistema, užtikrinanti ne mažiau kaip 40 kilovatų nepertraukiamą elektros energijos tiekimą 10 metų Mėnulio aplinkoje.

Kiti reikalavimai: reaktorius turi sugebėti išsijungti ir įsijungti be žmogaus pagalbos, jis turi veikti nuo mėnuleigio denio, jį turi būti galima nuimti nuo mėnuleigio, paleisti mobiliąja sistema ir pervežti į kitą Mėnulio vietą, kad jis galėtų veikti.

Be to, paleistas iš Žemės į Mėnulį, jis turėtų tilpti į 4 metrų skersmens ir 6 metrų ilgio cilindrą. Jis neturėtų sverti daugiau kaip 6000 kilogramų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!