Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/80718/kanadieciai-sukure-buda-gaminti-amoniaka-pigiau-sia-sistema-ketina-siulyti-ukininkams/spausdinti/

Kanadiečiai sukūrė būdą gaminti amoniaką pigiau – šią sistemą ketina siūlyti ūkininkams

Publikuota: 2021-11-21 19:39
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kanados kompanija „FuelPositive“ sukūrė modulinį amoniako generatorių. Jūrinio konteinerio dydžio amoniako gamykla ne tik yra lengvai transportuojama, kai to prireikia, bet jos produkcija yra 40 % pigesnė už tai, kas dabar siūloma rinkoje. Be to, jai reikia mažiau iškastinio kuro.

© „FuelPositive“
© „FuelPositive“

Apie amoniaką (NH3) kalbame retai, bet tai yra labai svarbi medžiaga. Šiemet amoniakas brango visur. JAV taip nutiko dėl uraganų ir pandemijos sukeltų tiekimo sutrikimų, Europoje – dėl stipriai išaugusių gamtinių dujų kainų. Amoniako kainos 2021 metais kyla greičiau nei bet kada anksčiau, o tai labai neramina ūkininkus, kurie naudoja amoniako-pagrindo trąšas.

Amoniakas gali būti ir svarbūs degalai. Amoniaku varomi laivai jau kuriami, o ir pagalbiniai/avariniai generatoriai galėtų naudoti amoniako kurą. Amoniaką kaip energijos šaltinį galėtų naudoti ir įvairūs pramoniniai objektai. Pats amoniakas yra santykinai švarus kuras, tačiau jo gamybai reikia daug gamtinių dujų ir energijos. Dėl to jo kaina labai priklauso nuo rinkos svyravimų.

Ir štai ką siūlo kanadiečiai „FuelPositive“. Jų sukurtas modulinis amoniako generatorius per metus pagamintų apie 100 tonų amoniako. Jo kaina siektų 444 dolerius už toną – 40 % mažiau nei šiuometinė kaina rinkoje. Maždaug 700 hektarų ūkiui pakaktų vieno tokio konteinerio dydžio įrenginio, o didesni/reiklesni objektai į vieną mazgą jungtų kelis tokius modulius.

„FuelPositive“ kol kas neišduoda paslapčių kaip veikia ši sistema – laukiama patentų patvirtinimo. Tačiau azotas (N) imamas iš oro, vandenilis – iš vandens. Modulyje yra vandens molekulės skaldymo įrenginys (greičiausiai elektrolizės aparatas) ir azoto surinkiklis. Išgrynintas vandenilis ir azotas susijungia reaktoriuje ir toliau keliauja į amoniako talpas.

„FuelPositive“ teigia, kad ši sistema naudotų atsinaujinančių šaltinių energiją ir taip gaunas amoniakas būtų kone visiškai žalias. Šiuos įrenginius ketinama siūlyti ūkininkams. Taip, nors kaina dar neatskleidžiama, tai būtų didžiulė investicija, tačiau ji leistų apsirūpinti trąšomis nesibaiminant rinkos svyravimų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!