Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/80367/hipnotizuojancios-turbinos-gales-aprupinti-miestus-svaria-energija/spausdinti/

Hipnotizuojančios turbinos galės aprūpinti miestus švaria energija

Publikuota: 2021-10-25 13:29
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jei ne dėl milžiniškos naudos, tai bent dėl geresnio vaizdo žalioji energetika verta dėmesio. Į pastatų sienas įkomponuotos vėjo turbinos galėtų tapti kūrybingu sprendimu panaudoti vėjo energiją mieste.

© Joe Doucet
© Joe Doucet

Didžiulės vėjo turbinos pamažu tampa įprasta peizažo detale, tačiau kitaip ne fotovoltinių elementų masyvai, miestuose ar gyvenvietėse jos nestatomos – pernelyg didelės, triukšmingos ir su paukščiais nedraugauja. Išradėjas ir verslininkas Joe Doucet sugalvojo būdą, kaip saugiai surinkti vėjo energiją mieste: vietoje didžiulių menčių ant aukštų atramų jis siūlo naudoti plokščias turbinas, kurias galima būtų integruoti į pastatų sienas.

Tokia siena būtų iš kelių eilių stačiakampių aliumininių menčių, sumontuotų ant vertikalių ašių, rašo „ZME Science“. Vėjas suktų mentes, o šios – generatorių. 25 ašių bandomasis pavyzdys – 7,5 metrų pločio ir 2,5 metrų aukščio, tačiau jį nesunku padidinti ar sumažinti bet kuria kryptimi, sujungiant modulius taip pat, kaip sujungiami fotovoltiniai skydeliai ant stogo.

Visa tai atrodo kaip išmani kinetinė instaliacija, tačiau Doucet tvirtina, kad taip turbinomis apstačius vieną vidutinio amerikietiško namo sieną, ji galėtų aprūpinti metinį elektros energijos poreikį (10 000 kWh per metus).

Savaime suprantama, tai yra tik preliminarūs skaičiaviami, paremti kompiuteriniu modeliavimu, ir viskas priklauso nuo vėjo galios konkrečioje vietoje. Stambiuose miestuose aukšti pastatai vėją stabdo, jis darosi turbulentiškas, tad rezultatai gali smarkiai skirtis nuo apskaičiuotų.

Kaip bebūtų, Doucet mano, kad jo išradimas padės aprūpinti elektra net ir mieste stovinčius stambius komercinius statinius – prekybos centrus, biurų pastatus, parduotuves. Jam, kitaip nei įprastoms vėjo turbinoms, nereikia daug vietos, jis nekelia triukšmo ir negadina vaizdo, o netgi atvirkščiai, savo hipnotizuojančiu sukimusi gali papuošti miestą. O dar tokias sieneles galima būtų statyti išilgai automobilių trasų ir sugaudyti transporto sukeliamą oro judėjimą.

Išradimo autorius dabar derasi su keliais gamintojais dėl bandomosios tokių vėjo generatorių partijos pagaminimo. „Mieste ne tiek jau daug atvirų erdvių fotovoltiniams skydeliams, o vėjo yra visada“, – svarsto jis.

2018 metais du britų inžinieriai apdovanoti Dysono premija už vėjo turbinos, panaudojančios bet kokios krypties vėją, prototipą. Ji padaryta 25 cm skersmens rutulio formos, kurioje yra ašis. Dėl geometrinės menčių struktūros sfera sukasi, iš kurios pusės bepūstų vėjas.

hightech.plus

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!