Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/80152/milziniska-vejo-jegaine-jau-sukasi-roterdamo-uoste/spausdinti/

Milžiniška vėjo jėgainė jau sukasi Roterdamo uoste

Publikuota: 2021-10-10 07:36
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„GE Renewable Energy“ paskelbė, kad Roterdamo uoste jau veikia 14 MW vėjo jėgainė „Haliade-X 14“. Kol kas tai – prototipas, bet ateityje tokios jėgainės tieks energiją ištisiems miestams.

GE šiuo metu intensyviai kuria milžiniškas jūrines vėjo turbinas. „Haliade-X 14“ yra didžiausia tokio tipo turbina pasaulyje, nors tokie rekordai yra sunkiai apibrėžiami. Prieš 10 mėnesių „GE Renewable Energy“ pristatė ir 13 MW jėgainę, kuri vienu apsisukimu pagamins tiek elektros, kiek vidutinis namas sunaudoja per dvi dienas.

„Haliade-X 14“ Roterdamo uoste © Gamintojo nuotrauka
„Haliade-X 14“ Roterdamo uoste © Gamintojo nuotrauka

Iš tikrųjų, „GE Renewable Energy“ progresas „Haliade-X“ programoje yra stulbinantis. 2019 metais buvo skelbiama, kad kuriama 12 MW jėgainė, bet per porą metų kompanija optimizavo „Haliade-X“ platformą taip, kad dabar šios jėgainės gali pasigirti 14 MW galia. Bet ką tai reiškia?

„Haliade-X 14“ – tokia, kuri dabar stovi Roterdame, per metus gali pagaminti 74 GWh energijos. Žinoma, ji neišskiria anglies dvideginio. Tai reiškia, kad per metus tokia jėgainė sutaupo 52 tūkstančius tonų anglies dvideginio, kuris būtų išskirtas gaminant šią energiją kitais būdais. Viena „Haliade-X 14“ mentis yra 107 metrų ilgio, pati turbina yra 260 metrų aukščio. Ir, aišku, ateityje stovės ne uoste, o gerokai toliau nuo kranto.

„Haliade-X 14“ nėra didžiausios jėgainės projektas. Kinų „Mingyang Smart Energy Group“ jau kuria 16 MW jėgainę, kurią ketina parodyti kitais metais.

Kodėl pasaulis renkasi tokias milžiniškas jūrines jėgaines? Na, vėjo turbinų logistika sausumoje yra pakankamai sudėtinga. Tuo tarpu jūroje nėra siaurų kelių, kuriais būtų labai sunku vežti ilgas vėjo jėgainių mentis. Didesnės vėjo turbinos priežiūra nėra daug brangesnė nei mažesnės. Taigi, milžiniškų vėjo jėgainių parkas vandenyje pasižymi žemesniais išlaikymo ir eksploatacijos kaštais nei tokią pačią galią išspaudžiantis mažesnių jėgainių parkas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!