Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/80017/lietuviu-imone-pristate-technologija-galincia-pakeisti-zemes-uki/spausdinti/

Lietuvių įmonė pristatė technologiją, galinčią pakeisti žemės ūkį

Publikuota: 2021-09-30 19:03
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuvoje įkurta viena didžiausių ekologiško maisto įmonių Europoje „Auga Group“ trečiadienį pristatė technologiją, galinčią padėti pasauliui kovoti su klimato kaita. Kaip pristatymo metu teigė bendrovės vadovas Kęstutis Juščius, ši technologija – biometano dujomis ir elektra varomas traktorius.

Mokslininkų vertinimu, maisto grandinė pasaulyje lemia beveik ketvirtadalį taršos, sukeliančios šiltnamio efektą. Didelė emisijų dalis atsiranda dėl iškastinio kuro naudojimo žemės ūkio technikoje.

„Mes norime pristatyti maisto gamybos modelį, kuris nieko nekainuoja gamtai. Prieš 3 metus pamatavome savo CO2 pėdsaką. Mes buvome šokiruoti to, ką pamatėme. Kaip organinis gamintojas, nesitikėjome tokio rezultato. Tai privertė ieškoti sprendimų“, – dėstė K. Juščius.

Jis aiškino, kad tikslas yra sukurti daug tvaresnius sprendimus maisto gamybai ir ūkininkams parodyti naujas technologijas. Taip galėtų būti sukurta neutrali, gamtai nekenkianti maisto tiekimo grandinė. K. Juščiaus teigimu, šis sprendimas gali sukelti žemės ūkio revoliuciją ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

„Auga Group“ sukurtas traktorius ypatingas tuo, kad jame buvo išspręstos dvi anksčiau neįveikiamos kliūtys tokios technikos naudojimui: kuro papildymas ir traktoriaus darbo laikas. Kiek žinoma, iki šiol biometanu varomi traktoriai laukuose pajėgūs dirbti tik porą valandų per dieną, nes dujų balionai fiziškai netilpdavo į traktoriaus konstrukciją. Lietuvių įmonė sugalvojo, kaip sutalpinti didesnius biometano balionus ir priversti techniką dirbti visą dieną, kas yra labai svarbu ūkininkams.

Traktorius naudoja hibridinę biometano-elektros kuro sistemą. Traktoriui dirbant, vidaus degimo variklis, varomas biometanu, generuoja energiją ir tiesiogiai perduoda ją į elektros variklius, kurie suka ratus.

Dirbant įprastomis sąlygomis, kurios nereikalauja didelės galios, traktorius kaupia sugeneruotą energijos rezervą baterijose. Tokia sistema nešvaisto energijos mažo apkrovimo sąlygomis, naudoja palyginti nedidelį, bet efektyvų variklį ir geba išgauti didžiulę galią, kai jos prireikia. Šie sprendimai leidžia traktoriui dirbti iki 12 valandų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!