Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/79766/jav-laivynas-sukure-ginkla-kuris-atima-zada-tiesiog-nera-zodziu/spausdinti/

JAV Laivynas sukūrė ginklą, kuris atima žadą – tiesiog nėra žodžių

Publikuota: 2021-09-14 13:01
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Tikriausiai per savo gyvenimą esate girdėję raginimų patylėti. Naujas JAV Karinio jūrų laivyno ginklas tokius raginimus paverčia komanda, kuriai neįmanoma nepaklusti.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

JAV Laivynas praneša, kad turi ginklą, kuris iš žmogaus atima galimybę kalbėti. Tai – nemirtino poveikio ginklas, kuris nesužaloja žmogaus. Ir gali būti, kad kadaise bandėte jo elektroninę versiją.

Tai – sistema, kuri atkartoja žmogaus žodžius su šiokiu-tokiu uždelsimu. Internete daug puslapių, kurie gali tai padaryti. Skirtumas tas, kad Laivyno ginklas veikia lauko sąlygomis. AHAD (acoustic hailing and disruption) ginklas sutrikdo žmogaus koncentraciją ir gebėjimą susikalbėti su kitais žmonėmis. Įdomu tai, kad AHAD dar gali ir pamėgdžioti skirtingus garsų šaltinius – nukreipus prietaisą į sieną, žmonėms atrodys, kad garsas sklinda iš visai kitos vietos. Be to, AHAD gali būti naudojamas ir tiesiog kaip garsiakalbis.

Paparastai tariant, AHAD erzins žmones. Žmogaus kalba yra sudėtinga balso stygų, klausos ir smegenų sistema. Jūs klausotės to, kaip kalbate ir pagal tai koreguojate savo balso aparatą. Kai tai, ką girdite, nesutampa su tuo, ką sakote, susipainiojate. Ir būtent tokią sumaištį sukelia AHAD. Kalbėti bus taip sunku, kad užsičiaupsite.

Aišku, AHAD nėra karo ginklas. Tai – labiau jau minios kontrolės ir riaušių malšinimo priemonė. Įdomu tai, kad AHAD veikia labai siaurame lauke – jį girdės tik kalbėtojas. Tik kažin, ar AHAD bus panaudotas artimiausiu metu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!