Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/77748/nyderlandu-aplinkosaugininkai-sugalvojo-kaip-padeti-zuvims-iveikti-kanale-esanti-sliuza-irenge-duru-skambuti/spausdinti/

Nyderlandų aplinkosaugininkai sugalvojo, kaip padėti žuvims įveikti kanale esantį šliuzą, – įrengė durų skambutį

Publikuota: 2021-04-17 15:11
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Vykintas Pugačiauskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Nyderlandų aplinkosaugininkai nusprendė padėti žuvims, kurioms iki šiol buvo sunku įveikti Utrechto kanale įrengtą šliuzą. Jie įrengė durų skambutį.

Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Vartai Senajame kanale pernelyg dažnai būna uždaryti. Pavasarį laivų nedaug, bet daug žuvų, ir joms pernelyg retai pasitaiko proga keliauti į aukštupį neršti.

„Vėlyvą pavasarį, kai vanduo sušyla, šimtai ar net tūkstančiai žuvų laukia prie šliuzo. Dažnai čia matome kragų ir kormoranų, jie žino, kad žuvys čia laukia, taigi paukščiai suskrenda papusryčiauti. Žuvims čia būti pavojinga – gali sulesti“, – sako ekologas Markas Van Heukelumas.

Todėl prie prižiūrėtojo namelio iškabintas QR kodas, jis veda į interneto svetainę, kur tiesiogiai transliuojama iš po vandens.

„Kai žiūrite į svetainę ir pamatote žuvų, galite paspausti durų skambutį. Taip padaroma ekrano kopija, kad pamatytume laukiančias žuvis. Tada perspėjamas šliuzo prižiūrėtojas, jis eina ir jį atidaro“, – teigia ekologas.

Šliuzas senas ir atidaromas rankomis, tad į kiekvieną paspaudimą prižiūrėtojas nereaguoja, juolab kad per pirmąsias dvi savaites skambutis paspautas 32 tūkstančius kartų.

„Žuvims čia trukdėme 220 metų. Tad gerai, jei galėsime dabar tai atpirkti“, – tikina šliuzo prižiūrėtojas Rashiedas Saeedi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!