Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/77140/sugalvojo-idomu-buda-kaip-nustatyti-koronavirusa-zmogus-turi-tiesiog-parekti/spausdinti/

Sugalvojo įdomų būdą, kaip nustatyti koronavirusą – žmogus turi tiesiog parėkti

Publikuota: 2021-03-07 10:21
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Indrė Urbaitė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Nyderlandų išradėjas siekia išbandyti aparatą, kuris užsikrėtimą koronavirusu galėtų nustatyti iš žmogaus riksmo. Specialioje kabinoje galimai sergantis asmuo turėtų tiesiog šaukti, o teigiamas arba neigiamas rezultatas būtų gautas per tris minutes. Išradėjas teigia, kad aparatas galėtų užkirsti kelią viruso protrūkiams, taip pat būtų puiki priemonė saugiai atverti koncertų ar spektaklių sales.

Sugalvojo įdomų būdą, kaip nustatyti koronavirusą – žmogus turi tiesiog parėkti
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Dažnai gyventojai net nežino, kad yra užsikrėtę, tačiau šis aparatas tai gali nustatyti. Jeigu šauki, vadinasi į aplinką išskiri tūkstančius dalelių, kuriose yra koronaviruso. Pašalinę drėgmę gauname gryną virusą ir galime nustatyti, kad žmogus serga ir ligą platina“, – sako orą tiriančio aparato išradėjas Peteris Van Weesas.

Visgi, kad tokia galimybė būtų tikrai įrodyta, reikia tyrimų. Šiuo metu išradėjas eksperimentus atlieka Amsterdamo priemiestyje, netoli koronaviruso testavimo centro.

Būtent iš šio centro išėję gyventojai, tik atlikę oficialų PGR testą ir kviečiami prisidėti prie bandymų. Pirmiausia, įžengus į kabiną išvalomas oras, šviesa įsijungia ir prasideda rėkimas. Vėliau oras dar kartą išvalomas, o per šauksmo sesiją išskirtos dalelės surenkamos ir džiovinamos, matuojamos specialiu nanometro įrenginiu.

Išradėjas teigia, kad aptinkama įvairiausių dalelių, tačiau virusai jungiasi. Procedūra trunka apie tris minutes. Išradėjas teigia, kad tokie aparatai galėtų būti naudojami prieš įvairius spektaklius, taip pat oro uostuose, mokyklose ar net biuruose, padėtų lengvinti sprendimus laisvinti karantino ribojimus, būtų lengviau išvengti viruso protrūkių.

„Siekiame, kad įrenginio tikslumas, lyginant su „auksiniu standartu“ PGR testais, siektų daugiau nei 80 procentų. Kai jį pasieksime, būsime aukščiau nei Pasaulio sveikatos organizacijos nustatyti standartai“, – tikina P. Van Weesas.

Išradėjas teigia, jei ir nepavyks pasiekti užsibrėžtų standartų ar visiškai tiksliai nustatyti viruso, jis galėtų tapti puikia terapijos priemone – parėkti ir išsikrauti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!