Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/77101/lietuviai-sukure-dar-viena-iranki-virusams-naikinti-si-karta-pasitelke-ozona/spausdinti/

Lietuviai sukūrė dar vieną įrankį virusams naikinti – šį kartą pasitelkė ozoną

Publikuota: 2021-03-06 09:20
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Urtė Korsakovaitė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Lietuvoje sukurta sistema virusus naikina pasitelkdama ozoną. Pasak kūrėjų, tai ypač naudinga dabar – per koronaviruso pandemiją, kai reikia dezinfekuoti įvairius paviršius. Mokslininkai sako, kad maži ozono kiekiai gali būti naudojami kaip dezinfekcinė priemonė, tačiau perspėja, jog per dideli kiekiai – pavojingi, todėl juos būtina kontroliuoti.

„Biofirst“ klinikos medicininės veiklos vadovė Danutė Balsienė sako, kad gydymo įstaigos patalpas ozonu dezinfekuoja apie metus.

„Tolygiai vyksta visa rutininė dezinfekcija sveikatos priežiūros įstaigose, ji niekur nedingo. Mums labai aktualu, kad ir po visos šitos dezinfekcijos dingsta ir papildomi tie kvapai“, – sako D. Balsienė.

Įmonė „Airplus1 Lituanica“ yra pirmoji gavusi visuomenės sveikatos centro leidimą naudoti savo įrenginių gaminamą ozoną kaip dezinfekcijos priemonę.

„Jutiklis dažniausiai montuojamas žmogaus ūgyje. Jeigu mums aktuali viso pastato dezinfekcija, svarbu, kad ozonas pasklistų ant visų paviršių, tai jis montuojamas yra apačioje“, – teigia „Airplus1 Lituanica“ komercijos direktorius Kastytis Trota.

Pasak mokslininkų, nedideli ozono kiekiai gali dezinfekuoti, tačiau perspėja, kad per dideli kiekiai – pavojingi.

„Jeigu naudosime labai didelius kiekius ozono, tai, be abejonės, paveiks žmogaus kvėpavimo sistemą, bus stebimi plaučių susirgimai“, – teigia Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesorius Aivaras Kareiva.

Lietuvių sukurta sistema kontroliuoja, kad ozono kiekis nebūtų per didelis – ji stebi ozono koncentraciją.

„Dezinfekcija vyksta naktį, kai nėra žmonių. Tada išsijungia įranga, pastovi 40 minučių ir mes matome pagal sistemą, kad ozono koncentracija stipriai sumažėja ir galima eiti į patalpas, jos yra išdezinfekuotos“, – tvirtina K. Tratas.

Dezinfekcija ozonu, pasak mokslininkų, nėra naujas dalykas.

„Tai yra seniai žinoma pasaulyje metodika, seniai naudojama pasaulio šalyse įvairiais tikslais. Nedideliais kiekiais medicininis ozonavimas naudojamas visur ir tik dabar, pandemijos sąlygomis, dar kartą jo privalumai iškilo į paviršių“, – pastebi A. Kareiva.

Tokia dezinfekcijos sistema padeda ne tik naikinti virusus, bet ir neutralizuoja įvairius kvapus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!