Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/77084/kas-penktas-zmogus-visame-pasaulyje-patiria-klausos-problemu-del-triuksmo-darbo-vietoje/spausdinti/

Kas penktas žmogus visame pasaulyje patiria klausos problemų dėl triukšmo darbo vietoje

Publikuota: 2021-03-04 11:07
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Techsmart.lt
Inf. šaltinis: Techsmart.lt

Naujas „Apple“ ir Mičigano universiteto tyrimas parodė, kad kas penktas žmogus visame pasaulyje patiria klausos problemų dėl per didelio triukšmo darbo vietoje, skelbia žurnalas „Fast Company“.

Kas penktas žmogus visame pasaulyje patiria klausos problemų dėl triukšmo darbo vietoje
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ekspertai nustatė, kad kas dešimtas praranda klausą dėl triukšmo, o kas ketvirtas kelis kartus per savaitę girdi ūžesį ausyse. Tyrime, kuris vyko nuo 2019 metų lapkričio iki 2021 metų vasario dalyvavo 70 tūkstančių žmonių.

Ekspertai padarė išvadą, kad lėtinis triukšmo poveikis sukelia širdies bei kraujagyslių ligų vystymąsi ir gali sukelti hipertenziją, širdies priepuolį ar insultą.

Pranešime sakoma, kad „Apple“ tobulins savo išmaniuosius įrenginius tam, jog padėtų žmonėms išsaugoti geresnę klausą.

Ties tuo dirba ir kiti technologijų entuziastai. Keturi JAV studentai sukūrė klausos aparatą, kuris gali padėti milijonams žmonių, turinčių klausos problemų. Teigiama, kad tokio aparato dalys kainuoja apie 1 JAV dolerį.

Pagal jų planą, prietaisas turėtų padėti šimtams milijonų pagyvenusių žmonių, kuriems standartiniai klausos aparatai yra per brangūs. Kūrėjai teigia, kad prietaisą išties lengva pagaminti – visos jo dalys yra parduotuvėse, o korpusas gali būti atspausdintas 3D spausdintuvu.

Aparatas skirtas su amžiumi susijusiam klausos praradimui, nes jis padidina aukštų garsų lygį 15 decibelų, neliesdamas žemų. Be to, nauji klausos aparatai sugeba filtruoti pašalinius garsus, tokius kaip automobilio signalai ar lojantys šunys.

Kalbant apie prietaiso trūkumus – jo negalima pritaikyti konkrečiam asmeniui, jis yra degtukų dėžutės dydžio ir susidėvi per pusantrų metų.

Pasak leidinio PLOS ONE, su amžiumi susijęs klausos praradimas (ARHL), paveikia maždaug 226 milijonus vyresnių nei 65 metų žmonių. Remiantis prognozėmis, iki 2050 metų jų skaičius išaugs iki 900 mln.

Pietų Afrikoje, Pietų Azijoje bei Ramiojo vandenyno regiono valstybėse ARHL paplitimas yra 4 kartus didesnis. Remiantis statistika, klausos praradimą turintys žmonės dvigubai dažniau kenčia nuo depresijos. Klausos negalią turinčių žmonių gydymo, švietimo ir socialinės paramos kaina visame pasaulyje siekia 750 mlrd. JAV dolerių per metus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!