Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/77059/koviniai-dronai-kas-geriausiai-ivalde-si-ateities-karu-ginkla/spausdinti/

Koviniai dronai: kas geriausiai įvaldė šį ateities karų ginklą?

Publikuota: 2021-03-03 07:16
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Aidanas Praleika
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Pigios ir efektyvios bepilotės skraidyklės, dar vadinamos dronais, pradedą naują karybos erą, rašo vokiečių „Die Welt“ . Geriausiai juos įvaldė Turkija, kurios koviniai aparatai buvo labai efektyvūs Kalnų Karabacho karo metu. Ir tai verčia sunerimti.

Pasak „Die Welt“, per pastaruosius 5 metus Ankara dalyvavo konfliktuose keturiose valstybėse – Sirijoje, Libijoje, Irake ir Karabache (Azerbaidžane). Be dronų tai būtų beveik neįmanoma. Anot vokiečių leidinio, dronai yra tas ginklas, kuriuo Turkija kuria naująją Osmanų Imperiją.

Konflikto pradžioje armėnų pajėgos Karabache jautėsi užtikrintai savo gynybinėse pozicijose. Tačiau jau po kelių dienų jas apėmė baimė ir panika. Armėnų artilerija, tankai ir vadavietės slėpėsi medžių šešėliuose ir nedideliuose įtvirtinimuose. Vietovę raižė gilūs apkasai. Visai, kaip senuose karo vadovėliuose, kurių mokytos tiesos šiais laikais pasirodė tinkamos tik karinei savižudybei.

„Pozicijos buvo lengvai matomos iš oro ir tapo lengvais taikiniais dronams. Armėnai neturėjo kuo gintis nuo šių atakų ir krito, kaip musės“, – rašoma straipsnyje.

„Die Welt“ pažymi, kad koviniai dronai naudojami jau 20 metų, tačiau Karabacho karas buvo pirmasis, kuriame jie nulėmė pergalę. Vis daugiau šalių išmoksta šią pamoką.

Dronai jau ne tik žvalgybos arba nedidelių taikinių naikinimo įrankis – jų pagalba koordinuojami artilerijos, tankų ir pėstininkų veiksmai bei naikinami priešininko ryšių ir oro gynybos objektai.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 40 kovinių dronų rūšių, varijuojančių nuo klasikos (ginkluotų raketomis) iki „savižudžių“ (kartu su savimi sunaikinančių taikinį). Pastaruosius daugiausiai gamina Izraelis.

Pasak žurnalistinių tyrimų organizacijos „Bellingcat“, JAV jau seniai naudoja dronus prieš teroristus, tačiau šiandien jie nebėra tik tikslių smūgių įrankis, o tapo neatskiriama ginkluotųjų pajėgų sistemos dalimi.

Dronus jau naudoja ne tik valstybės, bet ir partizaninės karinės formuotės. Pavyzdžiui, husių sukilėliai Jemene, atakuojantys Saudo Arabijos pajėgas iš Irano gaunamais dronais.

Tai kelia pavojų, kad dronus ims naudoti įvairios ginkluotos grupuotės kitose šalyse ir jiems gauti jau nebereikės konkrečios valstybės paramos – jie bus parduodami juodojoje rinkoje taip pat, kaip šaunamieji ginklai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!