Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/76657/threat-pathway-stumtuvas-pades-karinei-technikai-iveikti-minu-laukus/spausdinti/

„Threat-Pathway“ stumtuvas padės karinei technikai įveikti minų laukus

Publikuota: 2021-02-08 21:07
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jungtinės Karalystės kompanija „Pearson Engineering“ pristatė naują karinės inžinerijos įrankį „Threat-Pathway“. Šis greitai išskleidžiamas lengvas įrankis gali būti montuojamas po kone bet kokia karine mašina. Ir jis gali gelbėti gyvybes.

Iš tikrųjų, tai – dviejų dalių sistema. „Threat-Pathway“ – tai išskleidžiamas lengvas stumtuvas, kuris įprastai gali pasislėpti po mašinos korpusu. „Pearson Engineering“ teigia, kad jį galima pritaikyti kone bet kuriai karinei mašinai, nors, aišku, šis stumtuvas (ne buldozeris) labiau tinka šarvuotai technikai.

„Threat-Pathway“ stumtuvas. Gamintojo nuotrauka
„Threat-Pathway“ stumtuvas. Gamintojo nuotrauka

Antroji sistemos dalis – „Threat-Sense“. Tai – įprastų ir infraraudonųjų spindulių kamerų sistema, atpažįstanti paviršines minas. Dirbtinio intelekto sistema analizuoja grunto paviršių priešais mašiną, atpažįsta pavojingas kliūtis, jas pažymi ekrane ir pasiūlo efektyviausią kelią per pavojingą ruožą. Jei tokio kelio nėra, išskleidžiamas „Threat-Pathway“ stumtuvas, kuris tas minas tiesiog nustumia į šalį.

Teigiama, kad ši sistema yra lengva, greitai sumontuojama ir paprastai prižiūrima. Ją galima sumontuoti tada, kai manoma, kad jo tikrai prireiks, o vėliau ją galima pašalinti ar perkelti ant kitų mašinų. Tai nėra minų naikinimo prietaisas – stumtuvas tiesiog išvalo kelią. O „Threat-Sense“ sistema padeda atpažinti, kada kelias yra laisvas net ir labai plačiai karinei technikai. Dirbtinio intelekto sistema, kaip teigia gamintojas, sumažina operatoriaus patiriamą krūvį ir leidžia judėti greitai ir efektyviai.

Šis „Pearson Engineering“ kūrinys turi vieną paskirtį – padėti karinei technikai įveikti išbarstomų minų laukus. Išbarstomos minos – tai raketomis arba lėktuvais išbarstomi užtaisai, greitai sukuriantys paviršinių minų laukus. Priešingai nei užkasamos sausumos minos, paviršinės minos gali būti paskleidžiamos tiesiai priešais besiveržiantį priešą ar net aplink jį, taip greitai sustabdant technikos judėjimą ir ją paverčiant lengvu taikiniu. Įprastos priemonės, skirtos naikinti minų laukams, dažnai nėra prieinamos paviršinių minų laukuose, nes jie atsiranda tiesiog per greitai. Ir būtent todėl kuriami tokie prietaisai – juos galima sumontuoti ir pamiršti iki laiko, kai iškyla poreikis valyti kelius nuo paviršinių minų.

Paviršines minas iki Otavos sutarties pasirašymo naudojo ir nemažai NATO šalių. Jos gali būti pavojingos civiliams, todėl sutartį pasirašiusių šalių buvo uždraustos kartu su įprastomis sausumos minomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!