Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/76301/blue-origin-sekmingai-isbande-patobulinta-kapsule/spausdinti/

„Blue Origin“ sėkmingai išbandė patobulintą kapsulę

Publikuota: 2021-01-19 09:21
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„Blue Origin“ skraidino patobulintą „New Shepard“ kapsulės modelį, kuris turėtų nugabenti žmones į kosmosą. „New Shepard“ raketa su kapsule paleista iš „Blue Origin“ Vakarų Teksaso bandymų aikštelės ketvirtadienį, 12:17 val.

Sėkmingai įgulos kapsulė buvo atskirta nuo raketos praėjus maždaug dviem su puse minutės po pakilimo, parašiutais saugiai nusileista atgal į Žemę praėjus 10 minučių ir 15 sekundžių po pakilimo.

Raketa nusileido atgal ant nusileidimo aikštelės krašto.

„Blue Origin“ nuotr.
„Blue Origin“ nuotr.

„New Shepard“ raketa pakilo vandeniliu varomu BE-3 varikliu ir pasiekė 106 km aukštį – kitaip tariant, virš tarptautiniu mastu pripažintos kosmoso ribos.

Šis bandomasis skrydis pažymėjo „15-ą sėkmingą įgulos kapsulės nusileidimą iš eilės“, kaip sakoma „Blue Origin“ pranešime. Tačiau „New Shepard“ raketai ir kapsulei tai buvo 14-asis skrydis į orbitą, o pastaroji misija pristatė naują bendrovės įgulos kapsulę.

Naujoje kapsulėje, pavadintoje „RSS First Step“, buvo tokie atnaujinimai:

  • Garsiakalbiai salone su mikrofonu ir mygtuku „tiesiog pasikalbėti“ prie kiekvienos sėdynės, kad astronautai galėtų nuolat kalbėtis su „Mission Control“.
  • Pirmasis įgulos perspėjimo sistemos skrydis su skydeliu kiekvienoje sėdynėje, perduodant keleiviams svarbius saugos pranešimus.
  • Paminkštinti sienų įdėklai ir garso slopinimo įtaisai, skirti sumažinti aplinkos triukšmą kapsulės viduje.
  • Aplinkos sistemos, įskaitant aušinimo sistemą ir drėgmės valdymą, siekiant reguliuoti temperatūrą ir išvengti kapsulės langų rasojimo skrydžio metu, taip pat anglies dioksido pertekliaus.
  • Šešios vietos.

Nėra nustatyta konkreti data, kada galime tikėtis, kad „Blue Origin“ paleis žmones į kosmosą savo naujoje kapsulėje, tačiau ketvirtadienio skrydis rodo, kad tai gali įvykti jau labai greitai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!