Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/76291/darpa-nori-kardinaliai-kitokios-naktinio-matymo-irangos/spausdinti/

DARPA nori kardinaliai kitokios naktinio matymo įrangos

Publikuota: 2021-01-19 21:12
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV Gynybos ministerijos technologijų skyrius DARPA pradeda programą naujai naktinio matymo įrangai kurti. „ENVision“ („Enhanced Night Vision“) sistema pakeis dabartinius sunkius ir didelius naktinio matymo akinius.

Naktinio matymo įranga buvo sukurta dar prieš Antrąjį pasaulinį karą, tačiau plačiau karyboje pradėta naudoti tik septintajame dešimtmetyje.

Dabartiniai naktinio matymo akiniai yra labai dideli ir sunkūs © commons.wikimedia.org
Dabartiniai naktinio matymo akiniai yra labai dideli ir sunkūs
© commons.wikimedia.org

Ji suteikia didžiulį pranašumą prieš tokios įrangos neturintį priešą. Kariai gali efektyviai veikti ir mūšio lauke, kuriame tamsoje slepiasi priešas. Tačiau naktinio matymo technologija ir dabar nėra labai pažangi.

Žinoma, naktinio matymo akiniai tobulėjo visą laiką – dabar jie siūlo labai ryškų vaizdą, seka šilumą skleidžiančius objektus ir yra lengviau prižiūrimi. Tačiau viena problema išlieka – naktinio matymo akiniai yra labai dideli ir sunkūs. Be to, jų suteikiamas matymo laukas yra tris kartus siauresnis nei akies be jokios įrangos.

Dydis ir svoris yra labai didelės problemos. Naktinio matymo akiniai tvirtinami prie šalmo ir išsikiša apie 12 cm, todėl stipriai apkrauna naudotojo kaklą. Tačiau nieko negalima padaryti, nes naktinio matymo akiniuose yra daug stiklo, metalo ir elektronikos – jie ir taip stipriai susitraukė per paskutinius porą dešimtmečių.

Bet ar tikrai naktinio matymo įranga turi būti tokia didelė, sunki ir ribota? DARPA mano, kad naujausi moksliniai pasiekimai fotonikoje ir optikoje turėtų leisti sukurti itin kompaktišką naktinio matymo įrangą. Tokią kompaktišką, kad ji primintų akinius nuo saulės. Visa optika turėtų tilpti į vieną plokščią lęšį.

Tam, kad tai būtų įmanoma, reikėtų visos eilės naujovių. Kelių lygių procesas bus pakeistas vienu procesu, pasitelkus šviesai jautrias medžiagas. Toks prietaisas būtų žymiai lengvesnis ir kompaktiškesnis.

Tačiau svarbu ir tai, kad būtų galima atsisakyti dalies dabar naudojamų lęšių – tai padėtų sukurti žymiai platesnį matymo lauką, kuris dar labiau sumažintų apkrovas kario kaklui ir pagerintų kario aplinkos suvokimą mūšio lauke. Galiausiai, tokie akiniai dar paryškintų šilumą (IR spindulius) skleidžiančią techniką ir objektus, paryškintų lazerio spindulius.

Kada tokia naktinio matymo technika bus pradėta gaminti kol kas neaišku. Tačiau DARPA susidomėjimas paskatins įmones rimčiau žiūrėti į rimčiausias naktinio matymo akinių bėdas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!