Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/76103/proverzis-dronu-rinkoje-bus-gaminami-is-ananasu-ir-taps-visapusiskai-pranasesni/spausdinti/

Proveržis dronų rinkoje: bus gaminami iš ananasų ir taps visapusiškai pranašesni

Publikuota: 2021-01-07 07:09
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Malaizijos mokslininkų komanda neseniai paskelbė didelį atgarsį pasaulyje sukėlusį ananasų lapų panaudojimo metodą. Iš jų išskirtas pluoštas leistų šią iki šiol šiukšle laikytą augalų dalį pritaikyti bepiločių skraidyklių gamyboje.

Profesoriaus Mohamed Sultan vadovaujami Outta universiteto tyrėjai jau ilgą laiką ieškojo būdo tvariai panaudoti Hulu Langat provincijos, esančios netoli Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro, ananasų fermas prižiūrinčių ūkininkų prikaupiamas atliekas. Neseniai mokslininkai nustatė, kad ananasų lapų pluoštas yra idealiai tinkamas dronų ir netgi didesnių orlaivių pramonei.

Proveržis dronų rinkoje: bus gaminami iš ananasų ir taps visapusiškai pranašesni

Tyrimo vadovo teigimu, iš šios organinės medžiagos pagamintos skraidyklės gali pasigirti didesniu masės/tvirtumo santykiu, lyginant su pagamintomis iš šiuo metu naudojamo plastiko ir kitų sintetinių medžiagų. Maža to, ananasų lapų pluoštas turi galybę kitų privalumų – jis leistų atpiginti dronų gamybą, palengvinti jų konstrukcijas ir paversti juos draugiškais aplinkai, kadangi ši medžiaga yra biologiškai skaidoma.

Pirmieji dronų prototipai, kurių rėmas pagamintas iš ananasų lapų pluošto, demonstruoja tiesiog puikius rezultatus. Jie gali pakilti į kilometro aukštį ir išsilaikyti ore maždaug 20 minučių. Visgi tai dar tikrai nėra jų galimybių ribos. Komanda tikisi netolimoje ateityje dronų galimą skraidinti svorį ir taip išplėsti jų pritaikomumą įvairiose srityse, įskaitant žemės ūkį ir vaizdo stebėjimą.

Šiuo atradimu labai džiaugiasi vietiniai ūkininkai, kurie tikisi, kad šio nuo 2017 metų vykdomo projekto atradimas padės padidinti jų gaunamas pajamas iš ananasų derliaus, kadangi iki dabar kotai ir lapai buvo laikomi atliekomis, o nuo šiol juos bus galima parduoti orlaivių gamintojams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!