Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/75571/spacex-crew-dragon-yra-geriau-nei-shuttle-ar-sojuz-sako-astronautas-skrides-visais-trimis-erdvelaiviais/spausdinti/

„SpaceX Crew Dragon“ yra geriau nei „Shuttle“ ar „Sojuz“ – sako astronautas, skridęs visais trimis erdvėlaiviais

Publikuota: 2020-11-25 13:27
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kiek daugiau nei prieš savaitę keturių astronautų įgula „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“ pakilo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje. Vos po 27 valandų komanda sėkmingai pasiekė Tarptautinę kosminę stotį.

Sekmadienio vakaro startas buvo istorinė akimirka. Tai buvo pirmoji įgulos keitimo misija, pristačiusi astronautus į Tarptautinę kosminę stotį iš teritorijos Amerikoje nuo to laiko, kai „Space Shuttle“ 2011 metais išėjo į pensiją. Visą tą laiką, devynerius metus, amerikiečiai turėjo naudotis „Sojuz“ erdvėlaiviais.

© „SpaceX“ nuotr.
© „SpaceX“ nuotr.

Ir tai buvo sklandus skrydis, kaip per spaudos konferenciją iš Tarptautinės kosminės stoties paaiškino Japonijos aviacijos ir kosmoso agentūros (JAXA) astronautas Soichi Noguchi.

„Trumpai tariant, „Dragon“ yra geriausias“, – sakė jis, palygindamas patirtį su skrydžiais NASA erdvėlaiviais „Space Shuttle“ ir Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“. „Drakonas labai norėjo nuvykti į kosmosą“, – pridūrė jis.

Kaip praneša „Associated Press“, Noguchi tapo tik trečiuoju asmeniu, skridusiu visais trimis erdvėlaiviais.

„Jautiesi lyg būtum drakono viduje, kuris mus pakelia į kosmosą, todėl tai buvo gana įdomus jausmas“, – sakė japonų astronautas.

Tos pačios spaudos konferencijos metu „Crew Dragon“ pilotas Victor Glover jausmą, atsiplešiant nuo Žemės, apibūdino kaip „tikrai nuostabų“.

„Aš mačiau daugybę nuotraukų, – pasakė Gloveris. – Bet, kai pirmą kartą pažvelgiau pro langą į Žemę, tai sunku apibūdinti. Nėra žodžių […] Tai buvo nuostabus jausmas.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!