Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/75552/k9-thunder-ateityje-bus-visai-kitokia-savaeige-haubica/spausdinti/

„K9 Thunder“ ateityje bus visai kitokia savaeigė haubica

Publikuota: 2020-11-24 11:46
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„K9 Thunder“ – tai Pietų Korėjoje sukurta savaeigė haubica, naudojama jau daugiau nei 20 metų. Žinoma, per tą laiką šis ginklas buvo atnaujintas, tačiau jo ateitis yra kitokia.

„Hanwha Defense“, K9 haubicos gamintojas, atskleidė planus, kaip šis ginklas atrodys 2040-aisiais. Pasirodo, bus siekiama, kad „K9 Thunder“ taptų visiškai autonomišku ginklu. Tai yra pakankamai ambicingas tikslas, kuriuo siekiama sumažinti žmonių patiriamą riziką ir padidinti K9 efektyvumą.

„K9 Thunder“ Pietų Korėjoje © commons.wikimedia.org
„K9 Thunder“ Pietų Korėjoje
© commons.wikimedia.org

„K9 Thunder“ yra gaminamas nuo 1998 metų. Tai – sunkii savaeigė haubica, kurią Pietų Korėjos pramonė kūrė ne tik šiai šaliai. K9 tarnauja ir Norvegijos, Suomijos, Indijos ir Estijos pajėgose. Pagal licenciją savas haubicos versijas gamina Lenkija ir Turkija. 2018 metais pradėjo K9A1 gamyba, o netrukus pasaulį turėtų išvysti ir K9A2.

K9A1 sveria 47 tonas, turi 155 mm „Hyundai“ haubicą ir gali judėti 67 km/val. greičiu. Priklausomai nuo naudojamos amunicijos, „Thunder“ šaudymo nuotolis siekia 18-52 kilometrus, nors ateityje, pasitelkus pažangią raketinę amuniciją, gali viršyti ir 100 km. K9A1 įgulą sudaro 5 žmonės – vadas, vairuotojas, artileristas ir du užtaisinėtojai. Nors artilerija įprastai dirba toliau nuo karščiausių taškų, akivaizdu, kad įgulą būtina mažina.

Ir tai jau vyksta. Šiuo metu kuriama A9A2 versija turės 3 žmonių įgulą ir visiškai tuščią bokštelį. Ginklo užtaisymas bus visiškai automatizuotas. Tai ne tik padės sumažinti į rizikingas operacijas siunčiamų žmonių kiekį, bet ir pagreitins „K9 Thunder“ šaudymą.

Tačiau tai – tik žingsnis neišvengiamo link. Kai K9 bokštelis taps tuščiu, darbo liks tik vairuotojui, vadui ir artileristui – visas šias funkcijas galima iškelti iš mašinos vidaus. Ir tai „Hanwha Defense“ ketina padaryti. Apie 2040-uosius turėtų pasirodyti tokia K9 versija, kuriai nereikės įgulos. Nors užsimenama apie autonomines galimybes, iš esmės tai bus per atstumą valdomas robotas, padedantis efektyviau valdyti operacijas, mažinantis žmogiškųjų išteklių naudojimą.

K9A2 bus bandomas ir Jungtinėje Karalystėje. Tiesą sakant, tikėtina, kad ši savaeigė haubica bus populiari tarp NATO šalių. Bet tas bepilotis K9 variantas nebus tik stipriai modifikuotas K9A2 – juk tas ginklas pasirodys tik po 20 metų!

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!