Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/75505/ek-pristato-es-juru-atsinaujinanciuju-istekliu-energijos-strategija/spausdinti/

EK pristato ES jūrų atsinaujinančiųjų išteklių energijos strategiją

Publikuota: 2020-11-19 17:57
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Siekdama padėti įgyvendinti ES tikslą iki 2050 m. neutralizuoti poveikį klimatui, Europos Komisija šiandien pristato ES jūrų atsinaujinančiųjų išteklių energijos strategiją. Strategijoje siūloma Europos jūros vėjo elektrinių galią nuo dabartinių 12 GW padidinti iki bent 60 GW 2030 m., o iki 2050 m. – iki 300 GW. Be to, Europos Komisija siekia, kad iki 2050 m. dar 40 GW siektų vandenynų energijos ir kitų naujų technologijų, pavyzdžiui, plūdriųjų vėjo ir saulės elektrinių, galia.

EK pristato ES jūrų atsinaujinančiųjų išteklių energijos strategiją
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Už Europos žaliąjį kursą atsakingas vykdomasis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas sakė: „Šiandien pateiktoje strategijoje paaiškinama, kaip svarbu kuo skubiau didinti investicijas į jūros atsinaujinančiųjų išteklių energetiką ir kokių galimybių jos atvers. Turėdama didžiulius jūrų baseinus ir pirmaujančią pramonę Europos Sąjunga turi visas galimybes įveikti šį iššūkį. Jūros atsinaujinančiųjų išteklių energetika jau dabar yra Europos sėkmės istorija. Siekiame, kad jos potencialas būtų dar geriau išnaudotas švariai energijai gaminti, kokybiškoms darbo vietoms kurti, taip pat tvariam augimui ir tarptautiniam konkurencingumui užtikrinti.“

Europos Komisijos skaičiavimais, strategijoje siūlomiems tikslams pasiekti nuo dabar iki 2050 m. reikės investuoti beveik 800 mlrd. EUR: apie du trečdaliai šios sumos turės būti skirti susijusiai tinklo infrastruktūrai finansuoti, o trečdalis – elektros energijai jūroje gaminti. Europos Komisija ragina valstybes nares naudotis Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemone ir bendradarbiauti su Europos investicijų banku bei kitomis finansų įstaigomis, kad pagal programą „InvestEU“ būtų remiamos investicijos į jūrinę energetiką. Programos „Europos horizontas“ lėšos bus naudojamos moksliniams tyrimams ir technologinei plėtrai.

Naudojant jūros vėją pagaminama elektros energija yra švari ir kartais net pigesnė nei pagaminta iš iškastinio kuro. Europos pramonė sparčiai kuria įvairias kitas technologijas, padėsiančias įkinkyti mūsų jūras gaminti ekologišką elektros energiją. Europos įmonės ir laboratorijos šiuo metu pirmauja kurdamos įvairias technologijas: nuo plūdriųjų jūros vėjo jėgainių iki vandenynų, pvz., bangų ir potvynių, energetikos technologijų, plūdriosios fotovoltinės įrangos ar dumblių naudojimo biodegalams gaminti. Jūrų atsinaujinančiųjų išteklių energijos strategijoje keliami didžiausi jau komerciškai pažengusių jūros vėjo jėgainių (tiek tvirtinamų prie jūros dugno, tiek plūdriųjų) diegimo tikslai. Šiuose sektoriuose Europa jau yra įgijusi neprilygstamą technologinę, mokslinę ir pramoninę patirtį ir sukūrusi pajėgią visą tiekimo grandinę nuo įrenginių gamybos iki jų montavimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!