Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/75099/popiezius-nuo-siol-keliaus-automobiliu-is-ateities/spausdinti/

Popiežius nuo šiol keliaus automobiliu iš ateities

Publikuota: 2020-10-21 13:18
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Superautomobilių gamintojai, tokie kaip „Lamborghini“ bei „Ferrari“, popiežiui yra dovanoję labai brangių automobilių. Tačiau vėliau jie atsidurdavo labdaros aukcionuose. Popiežiai visais laikais važinėdavo sąlyginai kukliais modifikuotais automobiliais. Tačiau tokiu, kokį dabar gavo popiežius Pranciškus, katalikų bažnyčios galvos dar nekeliavo.

„Toyota Mirai“ – vandeniliu varomas automobilis © „Toyota“ nuotrauka
„Toyota Mirai“ – vandeniliu varomas automobilis © „Toyota“ nuotrauka

Japonijos Katalikų vyskupų konferencija popiežiui padovanojo specialiai modifikuotą „Toyota Mirai“. Mechaniškai automobilis išliko nepakitęs, tačiau jo kėbulas buvo stipriai pakeistas, kad atitiktų popiežiaus poreikius. Vietoje galinės kėbulo dalies įrengta skaidri platforma, iš kurios popiežius galės sveikinti tikinčiuosius.

„Toyota Mirai“ nėra įprastas automobilis. Tai – vandeniliu varoma mašina, kurios pavadinimas japonų kalboje reiškia ateitį. Ruošiantis popiežiaus vizitui Japonijoje buvo sukurti du tokie „Toyota Mirai“ automobiliai. Juos pagal užsakymą pagamino „Toyota“ ir vėliau paaukojo šalies katalikų bažnyčiai. Dabar vienas iš šių automobilių pasiekė Vatikaną ir, tikimasi, bus naudojamas čia.

Popiežiui paruoštas „Toyota Mirai“ yra gana didelis automobilis. Jo ilgis siekia 5,1, o aukštis – 2,7 metrus. Kadangi automobilis gamintas Japonijos rinkai, jo vairas yra dešinėje salono pusėje, tačiau Vatikane tai neturėtų sukelti problemų. Tik reikės sugalvoti, kaip automobiliui atvežti vandenilio. Šio kuro kolonėlių Romoje yra, tačiau negi papamobilis pats važiuos per miestą ieškodamas tinkamos degalinės?

Didžiausias „Toyota Mirai“ privalumas – švara. Tai yra elektromobilis, kuris elektrą sau gamina pats, į aplinką išskirdamas tik vandens garus. Su užpildytais vandenilio bakais „Mirai“ gali įveikti apie 500 km.

Jau testuojama ir antroji „Toyota Mirai“. Pirmos kartos „Mirai“ į rinką buvo paleistas 2014 metais, todėl jau laikas pagalvoti apie atsinaujinimą. „Toyota“ teigia, kad naujoji „Mirai“ versija bus 30 % efektyvesnė, pasižymės geresnėmis dinaminėmis savybėmis ir bus malonesnė vairuoti. Nors išoriniai automobilio išmatavimai nepasikeitė, naujame „Mirai“ tilps penki, o ne keturi žmonės. Žinoma, salonas buvo atnaujintas ir jame dominuos dabar madingi dideli ekranai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!