Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/75049/akiu-mikrochirurgu-igudziams-lavinti-pirmasis-lietuvoje-modernus-simuliatorius/spausdinti/

Akių mikrochirurgų įgūdžiams lavinti – pirmasis Lietuvoje modernus simuliatorius

Publikuota: 2020-10-16 17:27
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Akių mikrochirurgams atsivėrė reta galimybė mokytis itin sudėtingų akių operacijų pasitelkus virtualiosios realybės sistemą. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Akių ligų klinika pirmoji Lietuvoje įsigijo akių mikrochirurgijos įgūdžių lavinimo simuliatorių, rašoma pranešime.

Akių mikrochirurgų įgūdžiams lavinti – pirmasis Lietuvoje modernus simuliatorius

Stalas su manekeno galva, chirurginiai instrumentai, mikroskopas su virtualiosios realybės sistema, kompiuteris, valdymo pedalai – ši jautri ir tiksli virtualiosios realybės simuliacinė įranga pradedantiesiems akių chirurgams padės įgyti kataraktos ir vitrektomijos operacijos įgūdžių, o jau turintiems šių įgūdžių – juos tobulinti.

Novatoriškas akių mikrochirurgijos simuliatorius įrengtas atnaujintose Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akių ligų klinikos patalpose. Chirurginių įgūdžių jaunuosius gydytojus rezidentus su šia įranga mokys labiausiai patyrę savo sričių specialistai.

Akių ligų klinika – didžiausias oftalmologinio profilio centras Lietuvoje. Neatskiriama klinikos darbo sritis – jaunų specialistų rengimas: čia mokomi LSMU Medicinos Akademijos oftalmologijos rezidentai iš Lietuvos ir užsienio, mikrochirurgijos įgūdžius tobulina jauni ir pažengę oftalmologai – mikrochirurgai.

Akių mikrochirurgų įgūdžiams lavinti – pirmasis Lietuvoje modernus simuliatorius

Naujoji moderni įranga pradedantiesiems ir pažengusiems, bet nedaug operuojantiems akių mikrochirurgams padės mokantis atlikti įvairaus sudėtingumo operacijas: nuo sudrumstėjusio lęšiuko pašalinimo ir pakeitimo dirbtiniu intraokuliniu lęšiu, iki vitreoretinalinės chirurgijos atliekant pars plana vitrektomijas (stiklakūnio atšokdinimo, epiretininės membranos šalinimo, tinklainės atšokimo gydymo su silikono aliejumi ar dujų endotamponadomis), ir daugybę kitų sudėtingų chirurginių manipuliacijų.

„Tyrimais nustatyta, kad įvaldžius simuliacines situacijas, sumažėja realių operacinių komplikacijų, trumpėja mokymosi laikas, greičiau paruošiami chirurgai, jų mokytojai gali daugiau laiko skirti savo operacijoms“, – įgūdžių lavinimo simuliacine įranga privalumus pabrėžė prof. dr. D. Žaliūnienė.

Naujoji moderni įranga – Lietuvoje kol kas vienintelė. Tikimasi sulaukti norinčių pasitobulinti gydytojų oftalmologų ne vien iš Lietuvos, Kauno klinikų Akių ligų klinikos specialistai yra parengę specialius mokomuosius kursus lietuvių ir anglų kalbomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!