Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/74678/pirmas-iae-panaudoto-branduolinio-kuro-konteineris-issiustas-i-saugykla/spausdinti/

Pirmas IAE panaudoto branduolinio kuro konteineris išsiųstas į saugyklą

Publikuota: 2020-09-22 15:44
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Pirmas panaudoto branduolinio kuro konteineris buvo išsiųstas į laikiną kuro saugyklą prie jau nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE), pranešė portalas „Nuclear engineering international“.

Dar rugpjūtį buvo pradėti darbai pašalinti 367 pažeistas kuro rinkles – pirmą kartą tokia procedūra atliekama elektrinėje su RBMK reaktoriais.

Pažeistas kuras – tai panaudoto kuro rinklės, kurios veikdamos reaktoriuje buvo deformuotos arba turi defektų, dėl kurių buvo galimas tiesioginis kuro granulių kontaktas su vandeniu. Defektų atsirado transportuojant ir atliekant technologines operacijas su kuro rinklėmis – ištraukiant iš reaktoriaus, perkeliant iš reaktoriaus salės į baseinų išlaikymo salę arba kuro rinklių saugojimo išlaikymo baseinuose metu.

Skaičiuojama, kad šiuo metu 182 tokios kuro rinklės yra laikomos pirmajame elektrinės bloke, dar 185 – antrajame. Visas pažeistas kuras užims 22 konteinerius iš 190 ir bus nuvežtas į laikinąją saugyklą.

Pažeisto kuro tvarkymo pirmajame bloke darbai turėtų būti baigti 2021 m. rugpjūtį, antrajame – 2022 m. spalį.

Jau nebeveikianti IAE turi du 1500 MWe RBMK reaktorius. Pirmasis reaktorius buvo išjungtas 2004 m., antrasis – 2009 m. kaip Lietuvos stojimo į ES sąlyga. Šiuo metu elektrinė yra pamažu griaunama.

IAE teigė, kad elektrinės griovimo darbai buvo pradėti 2020 m. birželio 11 d. Iki šiol jau yra nugriauti 11 statinių. Tai daugiausia buvo pagalbinės patalpos, sandėliai, dirbtuvės, šildymo magistralės ir kiti panašūs pastatai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!