Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/74412/netflix-panaudojo-dnr-molekule-kaip-usb-rakta/spausdinti/

„Netflix“ panaudojo DNR molekulę kaip USB raktą

Publikuota: 2020-09-03 07:29
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Atsirandant naujai informacijai, atsiranda poreikis ją išsaugoti, ypač dabartiniame technologinio progreso amžiuje. Tačiau, ką daryti, kai technologijos nespėja paskui progresą? 2016 m. „Microsoft“ pristatė naują būdą, kaip galima išsaugoti informaciją DNR molekulėje. 2019 m. bendrovė pademonstravo realų, nors ir laboratorijoje, tačiau veikiantį būdą užkoduojant ir atkoduojant žodelį „hello“ (liet. labas) DNR molekulėje. Visa tai vyko už laboratorijos durų, bet „Netflix“ žengė pirmą žingsnį pristatant šią technologiją platesnei publikai.

„Netflix“ panaudojo DNR molekulę kaip USB raktą

San Francisko bio technologijų įmonė „Twist Bioscience Corporation“ pranešė, kad pirmą kartą istorijoje jiems pavyko užkoduoti „Netflix Original Series“ serialą DNR molekulėse. Tokiu būdu „Netflix“ pristatė publikai naują mokslinį serialą „Biohackers“, tiesą, buvo pagaminta vos 200 vnt. tokių serialo kopijų, nes procesas nėra pigus bei trumpas, vien užkodavimas truko 3 dienas, o juk reikia dar iškoduoti.

Šešių dalių seriale herojai nagrinėja biologines intervencijas į žmogaus kūną bei buitį, genetines modifikacijas ir jaudinančias galimybes inžinerinės biologijos srityje. Tad toks išsaugojimo būdas tapo puikia serialo reklama, parodančia neįtikėtinas ir daugeliui nežinomas biotechnologijų galimybes.

DNR yra seniausia mokslui žinoma kodavimo sistema ir tik dabar pradedame tyrinėti jos galimybes. Naujoje laidoje „BIOHACKERS“ tiriamos kai kurios dabartinės galimybės, taip pat būsimos galimybės, pasitelkiant vaizduotę ir kūrybiškumą. „DNR yra neįtikėtina molekulė, dėl savo neįprastos struktūros joje užkoduotas didelis informacijos kiekis gali būti saugomas tūkstančius metų. DNR, esanti visose žmogaus kūno ląstelėse gali išsaugoti 3 milijardus kartų daugiau 21 amžiuje visame pasaulyje sukurtų filmų. Tai puikiai iliustruoja biologijos ir technologijų apjungimo magiją galimą sukuriant sintetinę (inertišką) DNR molekulę ir panaudojant ją, kaip informacijos saugyklą vietoj mums įprastų“, – sakė Dr. Leproust.

„Twist Bioscience Corporation“ naudodama puslaidininkių technologijas šiuo metu gamina daugiau nei milijoną mažų DNR molekulės gabalėlių išdėstytų vienoje silicio mikroschemoje. Bendrovė siekia sukurti naujos kartos silicio mikroschemą, kuri leistų įmonei sintetinti arba užrašyti 10 gigabaitų DNR informacijos ant kiekvienos silicio mikroschemos, taip gerokai sumažinant skaitmeninių duomenų saugojimo išlaidas, kas atvertų duris į platesnį panaudojimą ir greitesnę komercializaciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!