Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/73944/pirstu-atspaudu-skeneriu-rinkoje-revoliucija-bus-montuojami-po-visu-ekranu/spausdinti/

Pirštų atspaudų skenerių rinkoje – revoliucija: bus montuojami po visu ekranu

Publikuota: 2020-07-29 14:25
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jokia paslaptis, kad po ekranu montuojami pirštų atspaudų skeneriai per pastaruosius keletą metų įgavo milžinišką populiarumą – juos rasime kone kiekviename naujame aukščiausios klasės telefone ir netgi vidutinio segmento atstovuose. Tiesa, visiškai išstumti tradicinius korpuse įtaisytus jutiklius iš rinkos trukdė biudžetiniai įrenginiai, kuriuose dėl didelės kainos negalėjo būti montuojami tam reikalingi OLED ekranai. Visgi šioje srityje ne juokais pasistūmėta – po ekranu paslėpti pirštų atspaudų skaitytuvai netrukus atsidurs po LCD matricomis ir netgi dengs visą ekrano plotą.

Pirštų atspaudų skenerių rinkoje – revoliucija: bus montuojami po visu ekranu

Šių metų pradžioje Kinijos kompanija „Fortsense“ iškilmingai paskelbė pradedanti masinę jutiklių gamybą pigiems LCD tipo ekranams – TN, IPS ir kitiems skystųjų kristalų technologijos potipiams. Visgi konkurentų ilgai laukti neteko – vienas didžiausių pasaulyje ekranų gamintojų japonų „Tianma“ pristatė pirmąjį pasaulyje viso ekrano pirštų atspaudų jutiklį, pavadinimu „TED FingerPrint“.

Kitaip tariant, jeigu šiandien pirštų atspaudų jutiklis yra tik nedaug didesnis už piršto pagalvėlę ir užima tik nedidelę dalį ekrano, tai „Tianma“ sukurtas sprendimas leis atspaudą nuskaityti bet kurioje ekrano dalyje.

Tai reiškia, jog netolimoje ateityje norint atrakinti telefoną tereikės pridėti pirštą prie ekrano. Turbūt nereikia aiškinti, jog tai padidins nuskaitymo tikslumą ir iki minimumo sumažins nepavykusių išmaniojo atrakinimų skaičių. Taip pat svarstoma, kad tai labai palengvins prisijungimą prie bankinių ir kitų panašių aplikacijų, kadangi nereikės perkelti piršto į tam skeneriui skirtą ekrano vietą.

„Tianma“ teigia esanti pasiruošusi masinei šių jutiklių gamybai ir pavyzdžius jau spėjusi išsiųsti gerai pasaulyje žinomiems prekių ženklams.

Analogišką sprendimą 2021 metais ruošiasi pasiūlyti ir Kinijos gamintojas „TCL“, valdantis didelę pasaulinės televizorių rinkos dalį. Jis, kaip ir „Tianma“ analogas galės nuskaityti kelis pirštų atspaudus iš karto.

Vis dėlto didžiausia šių jutiklių problema yra tai, jog jie montuojami po jau atgyvenusiais laikomais LCD ekranais. Flagmanų ir net vidutiniame segmente baigia įsitvirtinti ryškieji AMOLED, tad tokių skenerių ateitis galima nebent biudžetinėje klasėje. Tačiau kyla klausimas, ar kiekvieną centą taupantiems pigių išmaniųjų telefonų gamintojams po visu ekranu veikiantis pirštų atspaudų nuskaitymas nepasirodys pernelyg didelė prabanga.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!