Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/71595/pateikta-per-10-tukst-paraisku-kompensacijai-saules-elektrinei-isirengti/spausdinti/

Pateikta per 10 tūkst. paraiškų kompensacijai saulės elektrinei įsirengti

Publikuota: 2020-02-07 14:41
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Gyventojai iki sausio 31 d. Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) aktyviai teikė paraiškas kompensacijai saulės elektrinei įsirengti ar senam biokuro katilui pasikeisti. Per mėnesį paramos kreipėsi daugiau nei 10 tūkst. gyventojų.

„Didelis susidomėjimas šiomis skatinimo priemonės patvirtina, kad jos svarbios ir reikalingos. Vien saulės elektrinėms paramos šiemet kreipėsi tris kartus daugiau gyventojų nei pernai. Mūsų tikslas ir toliau skatinti žaliosios energijos naudojimą namų ūkiuose, naudojant tvarų skatinimo modelį“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pateikta per 10 tūkst. paraiškų kompensacijai saulės elektrinei įsirengti
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Daugiausia gyventojų kreipėsi dėl paramos saulės elektrinėms individualiuose namų ūkiuose įsirengti. Iš viso pateikta 5560 paraiškų, o jų suma siekia 13,65 mln. eurų.

Pirmą kartą finansinės paramos galėjo kreiptis gyventojai, norintys įsigyti saulės elektrinę iš saulės elektrinių parkų arba įsirengti ją geografiškai nutolusiose vietose (energija vartojama vienoje vietoje, o pagaminama kitoje). Nutolusioms saulės elektrinėms įsirengti pateikta 1550 prašymų, o paramos suma siekia 2,53 mln. eurų.

Dar 3030 gyventojų pateikė paraiškas pagal priemonę „Katilų keitimas namų ūkiuose“ ir planuoja senus ir neefektyvius katilus pakeisti į efektyvius biokuro katilus arba šilumos siurblius. Šių prašymų suma siekia 9,15 mln. eurų.

„Žaliosios energetikos poreikis sparčiai auga. Akivaizdu – kone dvigubai didesnė prašoma lėšų suma saulės elektrinėms įsirengti ir trigubai didesnė katilams įsirengti. Skaičiai džiugina ir tikimės, jog ateityje gyventojų noras prisidėti prie aplinkos tausojimo tik didės“, – sako APVA direktorius Ignotas Šalavėjus.

APVA iki kovo pradžios įvertins gyventojų pateiktus prašymus ir informuos apie tai, ar jiems skirtas finansavimas. Jeigu paramos dydis viršys paskelbtų kvietimų sumą, finansavimas bus padidintas, todėl visi gyventojai, kurie teisingai užpildė prašymus, gaus paramą.

Atkreipiame dėmesį, kad gavus patvirtinimą iš APVA apie suteiktą paramą, išlaidų kompensavimo prašymai turi būti pateikti per tam tikrą laikotarpį: saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti - per 9 mėnesius, nutolusioms saulės elektrinę įsigyti ar įsirengti – per 12 mėnesių, seniems biokuro katilams pasikeisti – per 9 mėnesius.

Pernai paramą saulės elektrinėms ir katilų keitimui gavę gyventojai kviečiami paskubėti juos įsirengti ir teikti išlaidų kompensavimo prašymus. Tai turi padaryta iki kovo 10 d., kitu atveju kompensacija nebus skirta.

APVA duomenimis, 1660 gyventojų yra pateikę prašymus kompensacinėms išmokoms už saulės elektrines gauti, suma siekia 3,82 mln. eurų. Pernai vasarą skelbto kvietimo metu parama buvo rezervuota 2656 gyventojams.

Seniems biokuro katilams pasikeisti prašymus kompensacinėms išmokoms iki dabar yra pateikę 1790 gyventojų, suma viršija 4,82 mln. eurų. Pernai vasarą skelbto kvietimo metu parama buvo rezervuota 2634 gyventojams.

Gyventojams, įsirengiantiems saulės elektrines, rekomenduojama iš anksto kreiptis į ESO ir pasitikrinti, ar planuojamos statyti galios elektrinė galės būti prijungta prie elektros skirstomojo tinklo ir kokiomis sąlygomis.

Žaliosios energijos naudojimas namų ūkiuose yra vienas iš svarbiausių Energetikos ministerijos prioritetų. Nuo 2017 m. buvo ženkliai supaprastintos procedūros saulės elektrinėms įsirengti, o finansinis skatinimas pradėtas skirti 2018 m.

Šiuo metu Lietuvoje yra beveik 3600 gaminančių vartotojų, kurie yra įsirengę saulės elektrinės ir savarankiškai savo poreikiams pasigamina elektrą. Per trejus metus gaminančių vartotojų skaičius išaugo 15 kartų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!