Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/71184/lietuviu-sukurtas-ismanusis-kubilas-patogesnis-ir-draugiskesnis-aplinkai/spausdinti/

Lietuvių sukurtas išmanusis kubilas – patogesnis ir draugiškesnis aplinkai

Publikuota: 2020-01-08 19:52
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkais sukurta inovatyvi krosnis kubilams, kurioje vanduo šildomas deginant medžio granules ir kurią galima valdyti telefonu. Tai ne tik patogesnis būdas mėgautis šiaurietiško SPA malonumais – toks kubilas ir mažiau kenkia aplinkai. Komercializuotas bendrovės „TimberIN“ išmanusis kubilas jau žinomas Europos rinkai.

Technologija išmaniesiems kubilams, kurta KTU „Santakos“ slėnio laboratorijose, siūlo kitokį vandens kaitinimo proceso sprendimą. Vietoj rąstų vandens šildymui naudojamos medienos granulės – toks kuras ne tik pigiau kainuoja, bet ir leidžia per trumpesnį laiką pasiekti aukštesnę temperatūrą. Be to, medienos granulės išskiria mažiau dūmų, lieka mažiau pelenų ir anglies.

Lietuvių sukurtas išmanusis kubilas – patogesnis ir draugiškesnis aplinkai

„Mūsų naujovė palengvina vandens šildymo kubile procesą – degimą galima valdyti išmaniojo telefono programėle, prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ įrenginių vartotojams. Programėlė leidžia stebėti vandens temperatūrą ir kubilo dugne, ir paviršiuje. Vartotojas gali pasirinkti norimą temperatūrą, kurią krosnis pasieks ir išlaikys. Tai reiškia, kad kubilą galima paruošti iš anksto“, – aiškina dr. Albertas Klovas, vienas iš išradimo autorių, KTU Statybos ir architektūros fakulteto tyrėjas. Jis, kartu su dr. Rūta Kloviene, yra bendrovės „TimberIN“, kuriai priklauso šis produktas, įkūrėjai.

Lietuvių sukurtas išmanusis kubilas – patogesnis ir draugiškesnis aplinkai

Be to, medienos granules patogiau sandėliuoti nei malkas – krosnies kameroje telpa pakankamai granulių keliems kartams. Įjungus krosnį granulės automatiškai perkeliamos iš saugojimo kameros į degimo skyrių, kol pasiekiama norima temperatūra. Vartotojams nereikia patiems prižiūrėti šildymo proceso, o tai sumažina gaisro ar kitokios žalos galimybę.

Išmaniųjų šildytuvų technologijos bendraautorius yra taip pat KTU absolventas Aurimas Rugaitis, bendrovės „Rugaitis“ įkūrėjas. Technologija buvo kuriama kartu su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Kubilai, kuriuose įmontuoti išmanieji šildytuvai, rinkoje pristatyti prieš 3 mėnesius ir yra parduodami Vokietijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Anglijoje ir Airijoje. Šiais metais autoriai planuoja išradimą patentuoti. Šiuo metu išmaniuosius šildytuvus siekiama pritaikyti naudojimui lauko pirtyse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!