Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/70298/tarsi-is-hario-poterio-filmo-kanados-bendrove-sukure-nematomumo-skyda/spausdinti/

Tarsi iš „Hario Poterio“ filmo – Kanados bendrovė sukūrė nematomumo skydą

Publikuota: 2019-10-29 09:18
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nuo Atėnės ir Hado iki George’o Wellso ir Hario Poterio – galimybė tapti nematomu žmonijos vaizduotę audrina jau tūkstančius metų. Nors žmogus plika akimi mato tik nedidelę šviesos spektro dalį, galimybė pasislėpti ar paslėpti daiktus intriguoja daugelį. Naujausi technologiniai pasiekimai leidžia tai padaryti ir bent trumpam pradingti.

Nematomumo skydas / „Hyperstealth“ nuotr.
Nematomumo skydas / „Hyperstealth“ nuotr.

Kanadiečių kompanija „Hyperstealth“ sukūrė unikalią daiktus paslėpti leidžiančią medžiagą, kuri yra plona kaip popieriaus lapas, nebrangi, be to, kad ji veiktų, nereikia energijos šaltinio, rašoma bendrovės pranešime.

Nors skydas neveikia taip gerai kaip stebuklinga skraistė, tačiau už jos tikrai galėtų būti slepiami, pavyzdžiui, tankai. Kuriant medžiagą panaudoti lentiniai lęšiai. Jei matėte vieną iš tų nuotraukų, kurios atrodo 3D, atsižvelgiant į tai, kaip į jas žiūrite, jau esate matę šią technologiją.

Medžiaga gali lenkti šviesą taip, kad būtų matomi tik labai arti arba labai toli esantys daiktai. Taigi daiktas ar asmuo, pastatytas už jos tam tikru atstumu, bus nematomas. Medžiaga taip veikia tiek su ultravioletiniais, tiek su infraraudonaisiais spinduliais. Atsižvelgiant į mažesnę kamerų, veikiančių už matomos šviesos spektro, skiriamąją gebą, nematomumo efektas pasidaro daug stipresnis, kai į medžiagą žiūrima per juos.

Išradimas maskuoja įvairių spalvų daiktus, tačiau matomas fonas. Todėl bus galima matyti, kad už tokios maskavimo priemonės kažkas yra, tačiau bus labai sunku tiksliai identifikuoti, kas slepiama. Bendrovės teigimu, šiuo metu technologiją padeda tobulinti karinės organizacijos, kreiptasi dėl 4 patentų.

Nors šio išradimo pritaikymą gaubia paslapties skraistė, jis veikia pagal gana elementarius fizikos dėsnius. Kiekviena medžiaga turi specifinį lūžio rodiklį. Tai skaičius, susijęs su šviesos greičiu toje medžiagoje, palyginus su šviesos greičiu vakuume.

Paimkite stiklinę su vandeniu ir įdėkite į ją šaukštą. Jis pasirodys sulenktas. Dėl tokio paties efekto baseinai atrodo seklesni, nei yra. Kai šviesa juda tarp dviejų medžiagų, jos judėjimo kampas pasikeis priklausomai nuo lūžio rodiklio. Taigi naudodami įvairias medžiagas, galite sukurti prietaisą, sukurianį tam tikrus „akluosius“ taškus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!