Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/70131/kinai-gamins-skraidancia-lekste/spausdinti/

Kinai gamins skraidančią lėkštę?

Publikuota: 2019-10-16 13:42
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Penktojoje Kinijos sraigtasparnių parodoje Tiandzine galima pamatyti daug įvairių orlaivių. Tačiau nei vienas iš jų neatrodo toks keistas kaip šis. Ši skraidanti lėkštė, vadinama „Labai dideliu baltuoju rykliu“, demonstruoja naujas karinės aviacijos technologijas.

Parodoje pristatytas keistas sraigtasparnis © „Twitter“
Parodoje pristatytas keistas sraigtasparnis © „Twitter“

Neskelbiama, kas sukūrė šį maketą (panašu, kad jis neskraido), tačiau manoma, kad tai – vienos iš „Aviation Industry Corporation of China“ (AVIC) įmonės kūrinys. Aprašyme teigiama, kad tai – sraigtasparnis, įtraukęs svarbiausius AH-64, CH-53, KA-52 ir kitų sraigtasparnių konstrukcijos privalumus. Čia taip pat rašoma, kad ši skraidanti lėkštė galės skristi labai dideliu greičiu ir pasitarnaus informacinio karo laukuose. Iš to galima suprasti, kad šis orlaivis turės elektroninės karybos priemones.

Šioms nuotraukoms pasklidus internete, žmonės nesunkiai surado ir kiniškuose puslapiuose publikuotą schemą. Joje matoma panaši skraidanti lėkštė su turboventiliatoriniu varikliu, trijų ratų važiuokle ir visiškai uždaru, aptakiu korpusu. Galima nuspėti, kad tokia forma reikalinga siekiant greičio ir STEALTH savybių, tačiau greičiausiai dabartinis maketas būtų lengvai pastebimas egzistuojančiais radarais.

Schemoje matomas panašus orlaivis

Brėžinyje pavaizduota dviejų žmonių įgula. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į porą raketų. Akivaizdu, kad „Labai didelis baltasis ryklys“ su savimi galėtų pasiimti įvairios ginkluotės, greičiausiai skirtos antžeminiams taikiniams naikinti. Toks orlaivis taip pat galėtų vykdyti ir žvalgybos misijas, nors, panašu, kinai jį mato kaip elektroninės karybos įrankį, skirtą priešo ryšiams trikdyti.

Tai, beje, nėra pirmas toks projektas. Amerikiečiai anksčiau testavo ne vieną skraidančios lėkštės formos orlaivį. Buvo stengiamasi sukurti tokią vertikaliai kylančią skraidyklę, kuri leistų pakilti virš mūšio lauko ir apsižvalgyti bei trumpais atstumais gabenti krovinius. Tiesa, šis kinų išradimas yra gerokai didesnis.

Kinijos aviacijos pramonė yra labai gyvybinga, o karinės technologijos vystosi anksčiau nematytais tempais. Tačiau sunku įsivaizduoti šią skraidančią lėkštę palylant artimiausiu metu. Pirmieji bandymai ar apskritai jokios datos programoje dar nėra numatytos arba tiesiog nėra skelbiamos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!