Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/70068/iranas-pademonstravo-savo-ratuotus-priestankinius-ir-priespestinius-robotus/spausdinti/

Iranas pademonstravo savo ratuotus prieštankinius ir priešpėstinius robotus

Publikuota: 2019-10-11 16:06
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Irano islamiškosios respublikos Sausumos pajėgos (NEZAJA) neseniai pristatė projektą „Heidar-1“, pagal kurį kuriami nedideli, į bendrą tinklą sujungti ratuoti sausumos robotai, kuriami Irano kariuomenės Džihado ir nepriklausomos gamybos padalinio, rašo „Ars Technica“.

Irano kariuomenės nuotr. / Ginkluoti Irano robotai
Irano kariuomenės nuotr. / Ginkluoti Irano robotai

„Į tinklą sujungtų prieštankinių ir priešpėstinių išmaniųjų nepilotuojamų važiuojančių aparatų“ prototipai buvo viešai pristatyti ginklų parodoje Teherane.

Dėžės formos šešiaračiai robotai, kaip galima spręsti iš NEZAJA išplatintų nuotraukų ir vaizdo įrašų, bus šešių skirtingų versijų. Prie dviejų iš jų bus tvirtinami automatiniai ginklai, o vienas iš esmės bus važiuojanti prieštankinė mina. Taip pat ant šių robotų yra suporuotos aplinkos poveikiui atsparios antenos ir nedidelės kameros. Robotai su automatiniais ginklais nutaikymui naudos teleskopinį optinį jutiklį.

Per „Twitter“ išplatintame vaizdo įraše matoma, kaip nepilotuojami robotai šaudo iš ginklų, o vienas jų priartėja prie tanką imituojančio taikinio ir sprogsta.

Nuotoliniu būdu valdomų antžeminių transporto priemonių naudojimas Artimųjų Rytų regione nėra naujovė – ir ISIS, ir kitos nevyriausybinės organizacijos panašius robotus gaminosi iš komerciškai prieinamų komponentų. O nuotoliniu būdu valdomų, judančių ginklų koncepcija siekia dar Pirmojo pasaulinio karo laikus, kai Prancūzijos kariuomenė naudojo radijo ryšiu kontroliuojamas „sausumos torpedas“. Vokiečiai Antrojo pasaulinio karo metais prieš priešo tankus naudojo ant „vikšrines minas“ „Goliath“, kurios buvo valdomos laidiniu būdu.

Tačiau Iranui šių nuotoliniu būdu valdomų ginklų pristatymas yra naujovė. Ne mažiau įdomus ir iraniečių teiginys, kad tai bus „į tinklą sujungtų“ robotų sistema, kuri, kaip galima numanyti, turės galimybę veikti iš dalies autonominiu režimu. Tačiau bent jau kol kas panašu, kad tai yra tik griežtai nutolusių pilotų valdomi ginklai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!