Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/69993/kinijos-super-kamera-gali-zaibiskai-rasti-taikini-tukstantineje-minioje/spausdinti/

Kinijos „super kamera“ gali žaibiškai rasti taikinį tūkstantinėje minioje

Publikuota: 2019-10-05 16:15
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Kinijoje esanti ir toliau vystoma žmonių stebėjimo sistema gali pasiekti naują lygį ir viskas dėka šio mokslininkų išradimo.

Ši „super kamera“ neseniai buvo pristatyta per Kinijoje vykusią tarptautinę pramonės mugę. Teigiama, kad šios 500 MP kameros skiriamoji geba yra penkis kartus didesnė, palyginus su žmogaus akimi.

Kinijos „super kamera“ gali žaibiškai rasti taikinį tūkstantinėje minioje
„YouTube“ stopkadras.

Pažangioji kamera aprūpinta dirbtiniu intelektu (DI), veido atpažinimo ir debesų kompiuterijos technologijomis bei stebėjimą vykdo realiu laiku.

Visą tai šiai „super kamerai“ padeda surasti konkretų žmogų didelėje minioje – tuo pačiu metu jį nufotografuoti bei nufilmuoti. Ir tai padaroma kone akimirksniu.

Kaip praneša „Global Times“, šią kamerą sukūrė Šanchajuje esančio Fudano universiteto ir Čangčuno Kinijos mokslų akademijos instituto mokslininkai.

Vienas iš šios kameros kūrėjų, mokslininkas Zeng’as Xiaoyang’as, teigia, kad tokią sistemą galėtų naudoti policija, stebėdama Šanchajaus centre susirenkančias žmonių minias, ieškant nusikaltėlių ir užkertant kelią įvairiems incidentams.

Ir vyriausybė jau planuoja šią technologiją įdiegti esamoje miesto stebėjimo sistemoje. Su tokia „super kamera“ sekti ir surasti reikiamą žmogų bus vienas juokas.

Nors tokios kameros yra, neabejotinai, įspūdingas technologinis laimėjimas, tačiau kritikai pabrėžia jų įtaką privatumui.

Australijos „ABC News“ naujienų portalas tvirtina, kad tokia kamera galėtų būti panaudota šiuo metu Kinijoje naudojamoje socialinio reitingo sistemoje, kuri suskirsto žmones į „gerus“ ir „blogus“.

Kaip pabrėžia „South China Morning Post“, Kinija jau ir taip yra labiausiai stebima šalis pasaulyje. Tad nors technologiniu požiūriu kamera yra įspūdinga, bet visa situacija Kinijoje pradeda priminti legendinę Džordžo Orvelo frazę iš „1984-ieji“ romano – „Didysis Brolis stebi tave“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!