Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/69955/trakuose-pirmieji-saules-energija-varomi-katamaranai/spausdinti/

Trakuose – pirmieji saulės energija varomi katamaranai

Publikuota: 2019-10-03 10:19
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Elektriniai automobiliai keliuose jau nieko nestebina, o vidaus vandenis neseniai pasiekė pirmieji šalyje saulės energija varomi katamaranai, kuriuos galima išvysti apsilankius istoriniame Trakų mieste, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tikriausiai ne vienas Trakų miesto gyventojas ar svečias spėjo pastebėti Galvės ežere plaukiojančius juodą ir baltą „Solliner“ katamaranus.

Tai saulės energija varomi laivai, kurių stogus puošia keturi 1120 W galingumo kolektoriai, generuojantys pakankamai energijos nepertraukiamai plaukti bent 16 valandų, vandenį skrodžiant net 12 km/h greičiu.

Elektra varomas katamaranas / Trakų turizmo informacijos centro nuotr.
Elektra varomas katamaranas / Trakų turizmo informacijos centro nuotr.

Šiais katamaranais galima plaukti ne tik saulėtomis, bet ir apsiniaukusiomis dienomis, nes dalį plaukimui reikalingos energijos generuoja saulės kolektoriai, o jos pritrūkus, baterijas galima įkrauti iš krante esančio elektros tinklo.

Saulės energija varomi katamaranai yra ne tik ekonomiški, tylūs bet ir ekologiški, nes atitinka visus aplinkosauginius reikalavimus. Jiems nereikia degalų, nereikalauja tiek priežiūros kiek įprastu kuru varomos transporto priemonės, lengva valdyti, o dėl mažo galingumo variklio yra priskiriami prie nesavaeigių motorinių transporto priemonių.

Dėl šių priežasčių tokiais katamaranais galima plaukioti ne tik bet kokią laivybą leidžiančiose upėse, ežeruose, marių ar jūros pakrantės zonoje nutolus iki 2 jūrmylių nuo kranto, bet ir griežtai valstybės institucijų saugomų teritorijų vandens telkiniuose, tokiuose kaip: Nacionaliniame Žemaitijos parke plytinčiame Platelių ežere, Trakų istorinio nacionalinio parko ežeruose, Verkių regioniniame parke esančiuose Žaliuosiuose ežeruose, Kuršių mariose ir kitur.

Pirmaisiais Lietuvoje saulės energija varomais katamaranais prekiaujančios „Solliner“ kompanijos atstovas Artūras Lavrinovičius teigia, kad tokiais saulės energija varomais laivais stebisi, net ir visko matę turistai iš užsienio: „Jiems didžiausią įspūdį kelia ramus ir tylus pasiplaukiojimas istorinėje vietoje, kuri, atrodytų, visiškai nedera su naujausiomis atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančiomis technologijomis.“

Trakų miestas yra pirmasis Lietuvoje, kurio vandenyse jau plaukioja elektros energija varomi laivai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!