Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/69376/ka-ant-desantinio-laivo-denio-veikia-pestininku-kovos-masina-pasirodo-ji-ten-pritvirtinta-ne-siaip-sau/spausdinti/

Ką ant desantinio laivo denio veikia pėstininkų kovos mašina? Pasirodo, ji ten pritvirtinta ne šiaip sau

Publikuota: 2019-08-21 07:26
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Ant JAV desantinio laivo „USS Boxer“ pastebėtas neįprastas svečias - šarvuota pėstininkų kovos mašina LAV. Tai – sausumos technika, tačiau išsilaipinti ji nesiruošia.

Ant „USS Boxer“ denio - šarvuota pėstininkų kovos mašina LAV © U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Dalton S. Swanbeck
Ant „USS Boxer“ denio - šarvuota pėstininkų kovos mašina LAV
© U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Dalton S. Swanbeck

USS Boxer“ yra „Wasp“ klasės laivas, iš kurio galima rengti išsilaipinimo operacijas. Kita vertus „AH-1Z Viper“ sraigtasparnio fone užfiksuota aštuonratė mašina nėra pasiruošusi išsilaipinimui. Tačiau LAV ir ne šiaip keliauja ant laivo denio – jis skirtas apsaugai.

Reikalas tas, kad „USS Boxer“ plaukė Hormūzo sąsiauriu visai netoli Irano. Šią vasarą Iranas pateikė kelias nemalonias staigmenas – prie šios valstybės krantų prikabinamomis minomis atakuotas ne vienas laivas. „USS Boxer“ neturi pakankamai gerų jutiklių, kad savarankiškai praneštų apie artėjančius mažus laivus ar dronus. Tuo tarpu LAV tokią techniką turi.

LAV buvo pritvirtintas prie orlaivių lifto ir iš ten stebėjo horizontą ar netoliese plaukiojančius laivus. Šiai mašinai taip pat teko stebėti ir dangų – dar liepą prie „USS Boxer“ buvo priartėję du Irano dronai (kurie galėjo būti sunaikinti elektroninės karybos priemonėmis). Problemų kelia ir netoliese besisukiojantys kateriai ir neaiškūs maži laivai. Ant atviro denio stovintis LAV kartu yra ir nebloga atgrasymo priemonė.

Toks netradicinis sausumos technikos pritaikymas nėra visiškai nauja idėja. Panašiai LAV stovėjo ant „USS Wasp“ denio, kai šis laivas rugsėjį plaukiojo Pietų Kinijos jūroje. Nors įspūdingo šių mašinų pravažumo joms tokiu atveju neprireikia, iš tikrųjų LAV yra didelis pastiprinimas seniems laivams.

Karinius laivus galima atnaujinti, tačiau tai daroma nedažnai. Tuo tarpu sausumo technika visada yra modernesnė. Iš tikrųjų, nieko keisto, kad LAV turi geresnius jutiklius ir greitesnę ginkluotę – juk pirmas „Wasp“ klasės laivas tarnybą pradėjo dar 1989 metais. LAV istorija yra dar ilgesnė – šios mašinos tarnauja nuo 1983 metų. Tačiau LAV buvo nuolat atnaujinamas ir, kaip planuojama, Jungtinių Valstijų jūrų pėstininkų korpuse tarnaus iki 2035-ųjų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!