Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/69026/jav-sukurtas-dronu-zudikas-islaike-pirmaji-testa-ir-energija-numuse-irano-drona/spausdinti/

JAV sukurtas „dronų žudikas“ išlaikė pirmąjį testą ir energija numušė Irano droną

Publikuota: 2019-07-24 07:17
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Praėjus mėnesiui po to, kai Iranas numušė 220 mln. dolerių vertės JAV droną, amerikiečiai sudavė atsakomąjį smūgį. Numušdami Iranui priklausantį droną amerikiečiai panaudojo unikalią technologiją: vietoje lazerio ar sprogmenų panaudojo radijo signalus, skelbia „Wired“.

Energijos ginklas / Daltono Swanbecko/JAV kariuomenės nuotr.
Energijos ginklas / Daltono Swanbecko / JAV kariuomenės nuotr.

Pasak prezidento Donaldo Trumpo, Irano dronas priartėjo prie JAV pajėgų kovinio laivo, ignoravo įspėjimus, todėl buvo numuštas.

Šią „dronų žudike“ pramintą sistemą sudaro 2 padidinto pravažumo kovos mašinos „Polaris MRZR“. Vienoje transporto priemonėje yra kontrolės pultas, o kitoje jutikliai ir signalų blokavimo įranga.

Operatorius, esantis pirmojoje mašinoje, gauna informaciją apie besiartinantį droną ir panaudodamas radijo bangų „smūgį“ sutrikdo komunikaciją tarp priešo drono ir jo valdymo centro.

„Ši įranga ne tiek jau daug skiriasi nuo su dronais kovojančių įrenginių, kurios galima įsigyti parduotuvėje, tačiau jos galia yra daug kartų didesnė, ji naudoja platesnio diapazono bangas ir gali pasiekti toliau esančius bepiločius orlaivius“, – teigė Bryanas Clarke‘s, buvęs karinių jūrų operacijų vadas.

Tai, kad sistema gali naudoti įvairias radijo bangas, padidina tikimybę sutrikdyti drono veiklą ir jį padaryti nevaldomą. „Tai tarsi smiginio žaidimas, kuriame turi neribotą kiekį strėlyčių. Natūralu, kad pataikyti į centrą bus daugiau galimybių“, – pridūrė jis.

Tokia sistema pirmą kartą buvo panaudojant nukenksminant Irano droną, priartėjusį prie kovinio JAV laivo. Be to, tai pirmasis realiomis kovos sąlygomis išbandytas energijos ginklas.

Gynybinės sistemos nuolatos tobulinamas ne tik tam, kad pasiektų už didesnio atstumo esančius bepiločius orlaivius, tačiau tikimasi, kad ateityje taip bus galima nukenksminti ir raketas su kovinėmis galvutėmis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!