Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/68948/virgin-galactic-isbande-nauja-raketos-i-kosmosa-paleidimo-buda-technologija-kurta-nuo-2015-metu/spausdinti/

„Virgin Galactic“ išbandė naują raketos į kosmosą paleidimo būdą: technologija kurta nuo 2015 metų

Publikuota: 2019-07-17 21:09
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Vis didėjant kosminių skrydžių apimtims, kuriami ir bandomi įvairūs metodai, kaip šiuos skrydžius padaryti pigesnius, efektyvesnius ir geriau prieinamus. Praeitą savaitę „Virgin Galactic“ išbandė metodą, kuriamą nuo 2015 metų: palydovo paleidimą su raketa, kuri atsiskiria nuo lėktuvo.

„Virgin Galactic“ paleidžia raketą © universetoday.com nuotr.
„Virgin Galactic“ paleidžia raketą © universetoday.com nuotr.

Lėktuvas – specialiai pritaikytas „Boeing 747“ – su raketa, pritvirtinta prie sparno, gali pakilti iš bet kokio pakilimo tako, o pasiekęs tinkamą aukštį, paleidžia raketą, kuri jau nuskrenda į kosmosą, ten atsiveria ir išleidžia palydovą. Bandymas, atliktas Kalifornijoje esančioje Edwards karinių oro pajėgų bazėje, buvo skirtas nustatyti, kaip skrenda lėktuvas su prikabintu nesimetrišku kroviniu, ir kaip raketa laisvai krenta pirmas kelias sekundes po atsiskyrimo.

Raketa paleista iš maždaug 11 kilometrų aukščio. Kol kas ji buvo nepritaikyta autonominiam skrydžiui – užpildyta vandeniu ir antifrizu vietoje raketinio kuro. Tikrieji raketos skrydžio bandymai numatomi artimiausiu metu, dar iki šių metų pabaigos. Ateityje tokia sistema, kol kas vadinama „LauncherOne“, galės į orbitą aplink Žemę iškelti iki 500 kilogramų masės krovinį, o į orbitą aplink Saulę – iki 300 kilogramų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!