Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/68118/prancuzijos-reguliatorius-ispejo-apie-led-lempu-pavoju-akims/spausdinti/

Prancūzijos reguliatorius įspėjo apie LED lempų pavojų akims

Publikuota: 2019-05-17 09:10
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

LED apšvietimo skleidžiama „Mėlyna šviesa“ gali pakenkti tinklainei, kuri yra jautri jos poveikiui, ir iššaukti natūralių miego ritmų sutrikimus, – pranešė Prancūzijos maisto, aplinkos apsaugos, darbuotojų sveikatos ir saugos agentūra (ANSES). Ši organizacija vertina maisto, gyvenamosios ir darbo aplinkos įtaką sveikatai.

Prancūzijos reguliatorius įspėjo apie LED lempų pavojų akims

„Naujo tyrimo rezultatai patvirtina anksčiau išreikštą susirūpinimą, kad intensyvios ir galingos LED šviesos poveikis yra „fototoksiškas“ ir dėl jo galima negrįžtamai prarasti tinklainės ląstelių ir sumažinti regos aštrumą“, – įspėjama ANSES paskelbtame pareiškime.

400 puslapių ataskaitoje agentūra rekomendavo peržiūrėti šviesos diodų lempų apšvitos ribas, net jei tokie lygiai retai sutinkami namuose ar darbe.

Ataskaitoje nurodomas skirtumas tarp didelio intensyvumo šviesos diodų apšvietimo ir sistemingo mažesnio intensyvumo šviesos šaltinių poveikio.

Agentūros teigimu netgi mažiau pavojingas sisteminis mažesnio intensyvumo šviesos šaltinių poveikis gali pagreitinti tinklainės audinių senėjimą, sumažinti regėjimo aštrumą ir paskatinti kai kurias ligas, pvz. senatvinę geltonosios dėmės degeneraciją.

Oftalmologė ir tyrimą atlikusios ekspertų grupės vadovė Francine Behar-Cohen žurnalistams sakė, kad mobiliųjų telefonų, planšetinių ir nešiojamųjų kompiuterių LED ekranai nekelia akių pažeidimo pavojaus, nes jų ryškumas yra labai mažas, palyginti su kitų rūšių apšvietimu.

Tačiau prietaisų su galinio apšvietimo ekranu naudojimas, ypač tamsiu paros metu, gali sukelti biologinių ritmų sutrikimų ir dėl to pablogėja miego kokybė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!