Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/68104/istorinis-balsavimas-san-francisko-valdzia-uzdraus-veido-atpazinimo-technologijas/spausdinti/

Istorinis balsavimas: San Francisko valdžia uždraus veido atpažinimo technologijas

Publikuota: 2019-05-16 12:33
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Miestas, kuris tarsi simbolizuoja technologinio progreso galią ir galimybes, imasi ryžtingų veiksmų, kad išsaugotų savo gyventojų laisves ir apgintų teises. Iš devynių Tarybos narių aštuoni balsavo už tai, kad veidus atpažįstančios kameros mieste negalėtų būti naudojamos. Kodėl?

Nors šis draudimas įsigalios tik jį pasirašius merui, tačiau jo šalininkai teigia, kad taip tikrai nutiks. Jų nuomone, veido atpažinimo technologijos gali diskriminuoti žmones rasiniu, amžiaus ar kitu pagrindu.

Istorinis balsavimas: San Francisko valdžia uždraus veido atpažinimo technologijas

Tokios sekimo technologijos leistų labai greitai identifikuoti asmenis, kurie, pavyzdžiui, dalyvauja taikiame, tačiau prieš valdžios poziciją pasisakančiame proteste. Be to, gana greitai žmones galima atskirti ir pagal jų religiją – veidų atpažinimo sistema gali sekti, pavyzdžiui, mečetėse besilankančius maldininkus.

Kad tokie dalykai gali nutikti, rodo Kinijos pavyzdys. Kinijos valdžia taip stebi daugiau kaip milijoną uigurių. Ši musulmonų mažuma Kinijoje jau ir taip buvo aktyviai persekiojama, o naujosios stebėjimo ir veidų atpažinimo kameros diskriminaciją padidina dar.

Be to, kritikai teigia, kad tokias sistemas kuriančios „Palantir“ ar „Amazon“ gali įgauti didžiulius valdžios kontrolės svertus visame pasaulyje.

Dar daugiau, tokių sistemų bandymai parodė, kad jos diskriminuoja juodaodžius, moteris ar kitas grupes.

Būtent dėl šių priežasčių San Franciskas ketina tapti pirmuoju miestu pasaulyje, kuriame bus uždraustos veido atpažinimo technologijas turinčios vaizdo kameros.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!