Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/68056/vaiku-fotografavimas-rentgenu-ar-spinduliuote-gali-pakenkti-ir-kaip-tinkamai-padaryti-nuotraukas/spausdinti/

Vaikų fotografavimas rentgenu: ar spinduliuotė gali pakenkti ir kaip tinkamai padaryti nuotraukas

Publikuota: 2019-05-13 13:15
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Tautvydas Lukaševičius
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jeigu sergantį mažametį vaiką reikia peršviesti rentgeno aparatu ir padaryti nuotrauką, gali kilti problemų. Vaikai nuolatos juda, todėl labai sunku tiksliai nufotografuoti tam tikras kūno dalis. Kaip tai padaryti? Mokslininkai pasiūlė išeitį.

Vaikų rentgenas / „Twitter“ nuotr.
Vaikų rentgenas / „Twitter“ nuotr.

„Pigg-O-Stat“ įrenginys išlaiko vaiką vienoje vietoje ir leidžia gydytojams atlikti savo darbą. Socialiniuose tinkluose mamos dalijasi nuotraukomis, kuriuose jų vaikai laikomi specialiame įrenginyje.

Vienus vaikus ši procedūra pradžiugina, kiti neatrodo tokie laimingi ir laukia, kol viskas greičiau baigsis.

Tiesa, Eglė Stašienė, Vaikų ligoninės Radiologijos skyriaus vedėja, LRT.lt teigė, kad įprastinių rentgenogramų metu pats nuotraukos padarymas trunka sekundės dalis, ilgesniąją dalį sudaro paciento parengimas, pastatymas, centravimas, vaikų atveju – dar ir įkalbinėjimas.

Visi imobilizacijos prietaisai tiesiogiai apšvitos nemažina, jie gali sumažinti pakartotinių nuotraukų dažnį, tačiau jei tokiais pat parametrais atliktume nuotrauką imobilizuotam ir nesuvaržytam pacientui, dozė būtų tą pati.

„Mūsų ligoninėje taip pat yra specialūs fiksavimo prietaisai. Nuotraukose pavaizduoto įrenginio mes neturime, nes jis visiškai netinka naujagimiams ir kūdikiams. Naujagimiams nuotraukos daromos su specialiu fiksatoriumi (vertikaliai) arba gulint. Stengiamės būti draugiški vaikams ir vyresniems nei metukų vaikams (nuo to amžiaus, kai jie jau gali stovėti) – nuotraukos atliekamos padedant tėvams (mažiau streso ir gąsdinančių dalykų bei šaltų paviršių)", – teigė specialistė.

Be to, ji pabrėžė, kad svarbu ir gydytojų radiologų kvalifikacija, patirtis, nes bet kokiu atveju, net ir tada, jei vaikas gerai „supakuotas", jis dar nemoka nei giliai įkvėpti, nei sulaikyti kvėpavimo, todėl rentgenogramą vertinti gydytojas radiologas turi atsižvelgdamas į visus veiksnius.

„Reikia pažymėti, kad vidutinė tipinės krūtinės ląstos rentgenogramos dozė yra 0,02 mSv, ir yra palyginama su maždaug 3 dienų nuo natūralios apšvitos (kosminė spinduliuotė, maiste, ore esantys radionuklidai) gaunama doze. Transantlantinio skrydžio metu keleiviai gauna 0,05 mSv dozę, vadinasi, įprastinės krūtinės rentgeno nuotrauka atitinka apie pusę tokio skrydžio“, – aiškino radiologė.

Prietaiso gamintojų puslapyje nurodoma, kad įrenginys didina procedūros saugumą ir tikslumą. Būtent dėl jo medikai darbą gali atlikti greitai, pacientas gauna mažiausią galimą spinduliuotės dozę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!