Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/67554/sekmingai-pakelti-dar-du-lietuviski-palydovai/spausdinti/

Sėkmingai pakelti dar du lietuviški palydovai

Publikuota: 2019-04-01 18:50
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Tautvydas Lukaševičius
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pirmadienį Indijos raketa PSLV-C45 į kosmosą iškėlė du Lietuvoje pagamintus kosminius palydovus – „BlueWalker 1“ ir „M6P“. Juos pagamino ir misijos metu valdys bendrovė „NanoAvionics“. Palydovai padės kitoms kompanijoms – „AST & Science“ ir „SpaceWorks“ iš JAV bei „Lacuna“ iš Didžiosios Britanijos – išbandyti savo technologijas kosmose.

Lietuviški palydovai / „NanoAvionics“ nuotr.
Lietuviški palydovai / „NanoAvionics“ nuotr.

„Džiaugsimės, kai už penkiolikos ar dvidešimt minučių pavyks užmegzti ryšį su palydovais. Pirmasis kosminis palydovas padės klientui išbandyti daiktų interneto technologijas, kurs ryšį tose planetos vietose, kur ryšys tinkamai neveikia, jungs daiktus į tinklą. Antrasis – padės klientui išbandyti modernias komunikacijos technologijas“, – LRT.lt sakė „NanoAvionics“ Rinkodaros ir komunikacijos vadovė Vaida Karaliūnaitė.

Jos teigimu, šie palydovai išskirtiniai tuo, kad yra daug didesni už anksčiau į orbitą pakeltus kosminius palydovus (jų dydis – 6 „unitai“). „NanoAvionics“ pati valdys abi misijas.

Iš viso raketa pakėlė 29 palydovus, iš kurių 20 padės stebėti mūsų planetos būklę, o kiti bus skirti išbandyti ryšio, daiktų interneto ir komunikacijos technologijas.

Nanopalydovai skries 500 km poliarinėje orbitoje. Poliarinė orbita yra tokia orbita, kurioje esantis dirbtinis palydovas kiekvienu apsisukimu praskrieja virš arba netoli abiejų astronominio objekto ašigalių.

Pirmasis lietuviškas palydovas į kosmosą buvo paleistas prieš penkerius metus. Jis buvo maždaug 6 kartus mažesnis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!