Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/66878/naujose-rusijos-fregatose-montuojami-keisti-nemirtino-poveikio-ginklai/spausdinti/

Naujose Rusijos fregatose montuojami keisti nemirtino poveikio ginklai

Publikuota: 2019-02-06 11:39
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„Ruselectronics 5P-42 Filin“ – tai optinė dezorientavimo sistema, galinti sukelti pykinimą ir net vėmimą. Nors tai skamba kaip kažkoks paslaptingas ateities ginklas, pati technologija vystyta nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Tiesa, jos veiksmingumu abejojama, tačiau šie įrenginiai jau visai greitai atsidurs naujose Rusijos karinio jūrų laivyno fregatose.

Keistasis ginklas jau montuojamas „Admiral Gorškov“ klasės ir „Project 22350“ klasės fregatose, kurios šiuo metu statomos. „Filin“ ginklo paskirtis – priešo sutrikdymas. Tai yra nemirtino poveikio ginklas, skirtas dezorientuoti į laivo pusę žiūrinčius žmones. Jis sukelia pykinimą, vėmimą ir net haliucinacijas, tačiau svarbiausia tai, kad leidžia fregatoms išsisukti nuo galimų atakų. Na, bent jau teoriškai.

„Filin“ yra veiksmingas naktį ir ryto bei vakaro prietemoje. Ginklą sudarantys galingi prožektoriai skleidžia trumpus ritmingus šviesos impulsus, į kuriuos sunku žiūrėti. Rusų mokslininkai teigia, kad apie 20 % „Filin“ paveiktų žmonių ištinka haliucinacijos – jie mato neegzistuojančius šviesos kamuolius. Bandymuose dalyvavę savanoriai teigė, kad net esant 2 km atstumu nuo „Filin“ maskuojamo laivo, į jį beveik neįmanoma nusitaikyti rankose laikomais ginklais. Kas penktas tyrimų dalyvis pranešė apie haliucinacijas, o maždaug pusė savanorių patyrė pykinimą ir galvos svaigimą.

„Filin“ taip pat paveiki ir įvairius optinius daviklius. Pavyzdžiui, gali būti sutrikdoma lazerinių atstumo matuoklių veikla, naktinio matymo prietaisai, automatiniai optiniai taikikliai ir kiti įrenginiai. Tiesa, ekspertai nelabai supranta, kodėl Rusija pinigus leistų tokiems įrenginiams. Laivuose jie galbūt šiek tiek padėtų gintis nuo dronų, sraigtasparnių ar net mažų katerių. Tačiau daugelis įprastų laivų naikinimo ginklų veiktų lyg niekur nieko. Rusijos žiniasklaida praneša, kad „Filin“ veiktų maždaug 5 km atstumu, tačiau tokio ginklo efektyvumas priklauso ir nuo apžvalgos kampo, orų ir priešo turimos įrangos. Kitaip tariant, nebent sukurta kažkokia naujoviška optinio dezorientavimo sistema, „Filin“ neturėtų būti labai veiksmingas.

Tačiau dezorientavimo šviesa technologija nėra nauja. Dar Antrojo pasaulinio karo metais su ja eksperimentavo JAV ir Didžiosios Britanijos pajėgos. „Canal Defence Light“ ( arba tiesiog CDL) vadinti įrenginiai buvo montuojami ant tankų ir, kaip teigiama, priešų pėstininkams galėjo sukelti tuos pačius simptomus – pykinimą, vėmimą ir galvos svaigimą. Tačiau išvengti CDL poveikio nebuvo taip jau sunku, o pačiai sistemai reikėjo labai daug energijos. Teigiama, kad CDL mūšyje buvo išbandytas tik pačioje karo pabaigoje.

Naujosios Rusijos fregatos turės šiuos ginklus, tačiau bus įdomu pamatyti, ar viešai bus pateikta „Filin“ bandymų medžiaga. Turbūt dar įdomiau, ar šiuos ginklus naudos ir didesni laivai. Kas gali žinoti, gal Rusijos karybos pramonė rado būdų šviesos impulsų ginklą paversti labai efektyvia gynybos priemone.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!