Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/66151/technologiju-reveransas-sveikatai-kokias-siuolaikines-visuomenes-problemas-siekia-spresti-gamintojai/spausdinti/

Technologijų reveransas sveikatai: kokias šiuolaikinės visuomenės problemas siekia spręsti gamintojai?

Publikuota: 2018-12-04 17:09
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Elektronikos prietaisai šiomis dienomis yra nebeatsiejama žmonių gyvenimo dalis, jie aktyviai naudojami buityje, darbe, pramogoms. Tačiau ne mažiau aktuali elektroninių prietaisų gamintojams sritis – technologijos, lengvinančios ir sprendžiančios sveikatos problemas. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) ekspertė aptarė naujausias prietaisų tendencijas, aktualias visoms amžiaus grupėms, norinčioms jaustis saugiai.

Auginant mažamečius vaikus, dažnai susiduriama su įvairiais jiems būdingais sveikatos sutrikimais, tokiais kaip traumos, maisto netoleravimas, bandant naujus patiekalus ar kiti negalavimai. „Atsižvelgiant į didelį vaikų aktyvumą, tėvams dažnai tenka guosti savo atžalas ir ieškoti šaldytuve ledo tam, kad palengvintų sumušimo keliamą skausmą. Tokių situacijų paprastesniam sprendimui gali būti naudojama šaldanti arba šildanti elektroninė lazdelė, akimirksniu malšinanti skausmą.

Kitos, dažnai sutinkamos problemos – apsinuodijimai ir alergijos, nuo kurių apsisaugoti sukurti elektroniniai prietaisai, leidžiantys nustatyti produktų šviežumą bei išanalizuoti patiekalo ingredientus“, – pasakoja EPA projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė.

Prasta miego kokybė, įtempti nugaros raumenys bei stresas – pagrindinės suaugusių, dirbančių įtemptu grafiku, problemos, kurios neleidžia mėgautis kokybišku gyvenimu. Dabartiniai elektroniniai prietaisai, pasak ekspertės, panašius negalavimus gali prislopinti ar net sustabdyti. Reaguodami į šiuolaikinės visuomenės problemas, technologijų gamintojai sukūrė prietaisus, gebančius matuoti miego kokybę ir ją analizuoti, net pateikti patarimus, kaip ją pagerinti. Taip pat tai puikus sprendimas tiems, kurie sunkiai keliasi rytais – aparatas taip pat fiksuoja ir miego fazes, todėl gali pažadinti palankioje keltis miego fazėje, kuri prilygs natūraliam prabudimui. Kita dažnai suaugusius sutinkanti problema – įsitempusių raumenų problemos. Dabartinėje rinkoje kiekvienas gali nusipirkti prietaisus, kurie pritvirtinti prie kūno elektros impulsais malšina skausmą ir atpalaiduoja įsitempusius raumenis.

Kalbant apie vyresnio amžiaus žmones, jie dažnai kenčia nuo svyruojančio spaudimo, skaudančių sąnarių, diabeto ir kt. Epidemiologinių tyrimų duomenimis, Lietuvoje 58 proc. vyrų ir 52 proc. moterų nustatytas padidėjęs arterinis kraujospūdis, o rizikos grupe laikomi vyresnio amžiaus gyventojai – moterys virš 65 m. ir vyrai virš 55 m. Dar Lietuvoje 2015 m. atlikus tyrimą paaiškėjo, jog diabetu sirgo 1 iš 29 Lietuvos gyventojų ir šis skaičius kiekvienais metais auga. Anot I. Baltrūnaitės, rinkoje atsiranda vis daugiau prietaisų, tokių kaip belaidis kraujospūdžio matavimo prietaisas, oro pagalvės klubų sąnariams ar bevielis gliukozės kiekio kraujyje matavimo aparatas. Jie ne tik lengvina vyresnio amžiaus žmonių ar sergančiųjų kasdienybę, bet suteikia galimybę jaustis saugiau.

Tiesa, I. Baltrūnaitė primena, kad elektroniniai prietaisai yra vertingi sveikatai tol, kol yra saugūs ir tinkami naudojimui. Labai svarbu nuolatos tikrinti prietaisuose esančias baterijas, nes pasibaigus jų galiojimo laikui ar prietaisus laikant netinkamomis sąlygomis, jie gali kelti pavojų. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad sugedę ir neberemontuotini prietaisai yra ne tiesiog šiukšlė, o elektronikos atlieka. „Išmesti elektronines atliekas ir baterijas reikia į joms skirtus konteinerius, kurie pagaminti taip, kad jose surinktos išeikvotos baterijos ir elektroninės atliekos nekeltų pavojaus aplinkai ir visuomenės sveikatai“, – teigia I. Baltrūnaitė.

Tokių konteinerių EPA visoje Lietuvoje yra pastačiusi daugiau nei 4 tūkst. prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir pan. Tiesa, norint atsikratyti stambiagabaritės elektronikos (pavyzdžiui, šaldiklių, skalbimo mašinų, indaplovės ir pan.), ji nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą telefonu arba užpildžius formą internete.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!