Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/65851/kinijoje-zmones-automatiskai-atpazistami-ne-tik-pagal-veida-bet-ir-pagal-eisena/spausdinti/

Kinijoje žmonės automatiškai atpažįstami ne tik pagal veidą, bet ir pagal eiseną

Publikuota: 2018-11-12 12:06
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kinijos bendrovė „Watrix“, užsiimanti žmonių atpažinimo technologijų vystymu, sukūrė naują eisenos atpažinimo sistemą, kuri, net nematydama žmogaus veido ar akių, gali atpažinti jį iš 50 metrų atstumo vien pagal tai, kaip tas žmogus eina, rašo engadget.com.

Kinijoje žmonės automatiškai atpažįstami ne tik pagal veidą, bet ir pagal eiseną

Tai reiškia, kad dabar Kinijoje automatizuotos atpažinimo sistemos galės nustatyti asmens tapatybę, kai šis yra dideliu atstumu nuo kameros ir veidą dengiasi kauke ar yra nusisukęs nuo kameros. Įmonės vadovas Huangas Yongzhenas sakė, kad jų sukurtos programinės įrangos negalima apgauti šlubčiojant ar neįprastomis, išsigalvotomis laikysenomis, nes ji analizuoja visą asmens kūną.

„Watrix“ eisenos atpažinimo technologija, kuriai pateikamas einančio asmens vaizdas, išsikerpa siluetą ir pagal jį susidaro konkretaus asmens eisenos modelį. Patys sistemos kūrėjai tvirtina, kad jų produktas veikia 94 proc. tikslumu, tačiau realiomis sąlygomis patikimumo analizė dar nebuvo atlikta. Reikėtų pažymėti ir tai, kad gamintojų teiginys iki šiol nebuvo patikrintas nepriklausomų ekspertų, tad iš esmės galima teigti, kad šios sistemos patikimumas yra nežinomas.

Kinijos ir Šanchajaus policija jau pradėjo naudotis eisenos atpažinimo metodais – visoje Kinijoje vykdoma programa, kurios tikslas yra visuotinis asmenų stebėjimas naudojantis dirbtinio intelekto veikimo principais. Tokie valdžios siekiai yra itin nepatrauklūs uigūrų religinėms mažumoms, daugiausiai gyvenančioms vakarinėje Sindziango provincijoje. Šios provincijos valdžios atstovai jau pareiškė savo susidomėjimą atpažinimo pagal eisenos sistema, nors iki šiol ten buvo naudojamas ir atpažinimas pagal veidą. Šio regiono gyventojai – daugiausiai musulmonai – ne kartą yra susidūrę su įkalinimais, kankinimais ir priverstiniu reikalavimu atlikti veiksmus, prieštaraujančius jų religiniams įsitikinimams.

Eisenos atpažinimo technologijos nėra niekur negirdėta naujovė: ir Japonijos, ir JK, ir JAV Gynybos informacinių sistemų agentūros mokslininkai tyrė jos panaudojimo galimybes. Tiesiog Kinija yra pirmoji šalis, kur ši technologija yra panaudota komerciškai. H.Yongzhenas įsitikinęs, kad ši technologija Kinijos visuomenei bus naudinga ir kasdienėje veikloje – pavyzdžiui, galės pastebėti, jei nugrius pagyvenęs asmuo. Tačiau vargu, ar šalies valdžia į tokią technologiją investuoja norėdama padėti seneliams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!