Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/65564/japonijoje-atidaryta-dirbtiniu-intelektu-valdoma-parduotuve/spausdinti/

Japonijoje atidaryta dirbtiniu intelektu valdoma parduotuvė

Publikuota: 2018-10-18 12:24
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Viena pirmaujančių šalių robotų srityje Japonija pademonstravo pirmuosius dirbtiniu intelektu valdomų parduotuvių pavyzdžius. Tokią parduotuvę Tokijuje atidarė Japonijos Rytų geležinkelių kompanija.

Parduotuvė, kuriai nereikia pardavėjų ir kasininkų. Būtent tokią parduotuvę Tokijo Akabanės stotyje atidarė jos užsakovai – Japonijos rytų geležinkelio kompanija. Panašiai kaip ir neseniai atidarytoje tokio tipo „Amazon“ kompanijos parduotuvėje čia pardavėjų darbą atlieka apie 80 vaizdo kamerų, o tiksliau – jų filmuojamus vaizdus analizuojantis galingas kompiuteris.

Tai jis nusprendžia iš kur ir kokią prekę paėmė vienas ar kitas pirkėjas. Tada prekių kaina įrašoma į geležinkelio kompanijos vartotojui išduotos kredito kortelės sąskaitą. Pirmosios tokios parduotuvės dar gana brangios, bet turint omenyje, kiek geležinkelininkai gali jų įsirengti, įranga turėtų atsipirkti.

„Kai kurios smulkios krautuvėlės buvo priverstos užsidaryti dėl darbuotojų trūkumo bei didėjančių išlaidų jų algoms. Manau, kad šis sprendimas pataisys padėtį“, – sako Japonijos geležinkelių atstovas.

Taip robotizacija radikaliai keičia ir prekybą – vietoj daugybės pardavėjų liks tik prekes į lentynas kraunantys darbininkai ir parduotuvės kompiuterių prižiūrėtojai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!