Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/63032/jav-kuria-ypatinga-lazerini-ginkla-bet-jis-nieko-nezudys/spausdinti/

JAV kuria ypatingą lazerinį ginklą, bet jis nieko nežudys

Publikuota: 2018-03-26 11:19
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Jungtinių Valstijų gynybos departamentas kuria labai keistą lazerinį ginklą. Lazeriai įprastai naudojami taikikliuose, ateityje jie bus pajėgūs numušti dronus ir lėktuvus. Visgi, šis naujas dabar kuriamas ginklas yra visiškai kitoks – čia lazeriai imituoja žmonių pokalbius.

Lazerio sukeltas plazmos efektas yra įdomus reiškinys – keli lazeriai gali taip per atstumą paveikti oro molekules, kad pasigirsta stiprus garsas. Šį garsą galima valdyti. Mokslininkai yra įsitikinę, kad taip be jokių garsiakalbių galima atkurti ir žmogaus balsą. Jungtinių Valstijų gynybos departamentas jau keletą metų domisi šiuo fenomenu ir jo pritaikymu karyboje, o dabar internete pasirodė ir veikiantis tokio ginklo modelis.

JAV kuria ypatingą lazerinį ginklą, bet jis nieko nežudys

Vienas lazeris (femtolazeris) sukuria plazmos kamuolį, o kai jis tampa pakankamai didelis, į jį nukreipiamas ir nanolazeris. Valdant nanolazerio dažnį galima keisti plazmos kamuolio savybes taip, kad būtų girdimas garsas ir matoma šviesa. Priklausomai nuo naudojamų technologijų ir galimybės preciziškai sureguliuoti lazerio dažnį, teoriškai įmanoma atkurti ir, pavyzdžiui, žmogaus kalbą. Kitaip tariant, šis ginklas veiktų kaip lazerinis garsiakalbis, bet kokia iš to nauda karyboje?

Vaizdo įraše galite pamatyti, kaip dabar atrodo kuriamas ginklas. Kol kas jis skleidžia tik erzinančius garsus, kurių akivaizdžiai nekenčia ir kameros mikrofonas. Tačiau užbaigtas įrenginys, jei tai kada nors bus pasiekta, bus mobilus ir tikriausiai atrodys visiškai kitaip.

Panaudojus keletą lęšių bus įmanoma plazmos kamuolį sukurti net už kelių kilometrų. Tai reiškia, kad bus galima suklaidinti priešą, priversti jį galvoti, kad kariai netoliese užima pozicijas. Gali būti pasiektas ir 130 dB garso lygis, todėl galima imituoti šūvius ar kitus garsus. Toks ginklas būtų nemirtinas, tačiau suveiktų kaip psichologinio poveikio priemonė – įsivaizduokite, kaip jaustumėtės, jei staiga visose pusėse labai arti pradėtumėte girdėti priešų balsus.

Galimas ir kitoks panaudojimas. Šia įranga aprūpinti lėktuvai galėtų skrydžio metu perduoti žinutes ant žemės esantiems kariams. Kadangi radijo bangos nebūtų naudojamos, šių pranešimų perimti būtų neįmanoma.

Aišku, kaip girdėti vaizdo įraše, kol kas įrenginys atkurti žmogaus kalbos negali, tačiau specialistai teigia, kad jau visai greitai galės. Tuomet ir bus galima plačiau pakalbėti apie panaudojimo galimybes, efektyvumą ir trūkumus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!