Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/62534/rusijos-sukhoi-su-57-pak-fa-naikintuvas-gali-suduoti-ir-branduolini-smugi/spausdinti/

Rusijos „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ naikintuvas gali suduoti ir branduolinį smūgį?

Publikuota: 2018-02-08 10:15
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

„Sukhoi Su-57 PAK-FA“, penktosios kartos dvimotoris reaktyvinis naikintuvas, jau įrodė, kad yra labai pavojingas ginklas. Tačiau ekspertai kiek nustebo, kai Donaldo Trumpo administracija SU-57 įtraukė į Branduolinės padėties apžvalgą, kurioje minimi pavojingiausi branduolinį smūgį galintys suduoti ginklai. Ar tikrai SU-57 gali svaidytis ir atominėmis galvutėmis?

Iš tikrųjų, ši mintis nėra tokia jau keista kaip gali pasirodyti karyba nesidomintiems žmonėms. Jei spėjimas yra teisingas ir SU-57 yra ruošiamas ir tokio pobūdžio operacijoms, tai jis tik prisidėtų prie vidutinio nuotolio SU-34 bombonešio, kuris ir pats šiek tiek primena naikintuvą. Galbūt 2014 metais į Rusijos karines pajėgas įtrauktas SU-34 netgi būtų išstumtas tobulesnio SU-57, bet ką tai reiškia JAV?

Rusijos „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ naikintuvas gali suduoti ir branduolinį smūgį?

Rusija modernizuoja savo nestrateginių branduolinių ginklų arsenalą, kuriame yra apie 2000 galvučių, tarp kurių yra ir tinkamų laivams, lėktuvams ir sausumos pajėgoms. Šiame arsenale yra ir nemažai oras-žemė tipo raketų, kurios gali būti paleidžiamos iš įvairių orlaivių. Tačiau orlaiviai kurį laiką keitėsi, tobulėjo ir kiti ginklai, todėl Rusija dabar aktyviai modernizuoja visą savo nestrateginių branduolinių ginklų arsenalą. Ką darys JAV? Ogi atsakys tuo pačiu. Naujausioje Branduolinės padėties apžvalgoje teigiama, kad modernizuojamas JAV nestrateginių branduolinių ginklų arsenalas suveiktų kaip atgrasymo priemonė. Tai ne vienam dokumentą skaičiusiam žmogui priminė Šaltojo karo laikus, tačiau branduolinio arsenalo stiprinimo šalininkai į tai atsako – juk JAV Šaltąjį karą laimėjo.

Baiminamasi, kad Rusija žemina kartelę, kam gali būti panaudoti trumpo-vidutinio nuotolio branduoliniai smūgiai. Dabar bet koks branduolinis smūgis įsivaizduojamas tik kaip didžiulio konflikto atomazga (arba pradžia), o, kaip kai kurie ekspertai pastebi, Rusija gali šią kartelę sumažinti ir branduolinį ginklą naudoti ir atskirose regioninėse misijose. Rusijos ekspertai, dirbantys JAV, su tuo nesutinka, manydami, kad yra priešingai – Rusija vis mažiau pasikliauja nestrateginiais branduoliniais ginklais. Tai, esą, rodo 2010 metais pasirašyti strateginiai dokumentai ir kiti ginkluotės projektai.

Tačiau branduolinio arsenalo modernizacija ir galimas SU-57 paruošimas branduoliniam smūgiui rodo, kad Rusija iš tiesų tik stiprina savo kliovimąsi nestrateginiais branduoliniais ginklais. Juk SU-57 net nebuvo kuriamas su mintimi, kad kada nors jis bus panaudotas branduoliniam smūgiui teritorijose su gera priešlėktuvine gynyba. Manoma, kad X-50 raketos, galinčios nešti branduolines galvutes, tilptų SU-57 naikintuve.

Visgi, nors ši grėsmė ir pripažįstama, manoma, kad dar kurį laiką šiuo požiūriu SU-34 išliks pagrindinis nestrateginį branduolinį ginklą nešantis viršgarsinis bombonešis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!