Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/6129/radiacines-saugos-centras-informuoja/spausdinti/

Radiacinės saugos centras informuoja

Publikuota: 2006-12-02 11:29
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Radiacinės saugos centras

Radiacinės saugos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, siekdamas užtikrinti tinkamą radioaktyviųjų medžiagų kontrolę, informuoja, kad, aptikus radinį, kuris gali būti panašus į radioaktyvią spinduliuotę skleidžiantį daiktą (ypač, jeigu ant jo yra radioaktyvumo ženklas), neliesti šio daikto, o apie jį skubiai pranešti Radiacinės saugos centrui arba gelbėjimo tarnyboms.

Pastaruoju metu, po įvykių Londone, daug kalbama apie polonio izotopą Po-210. Daugeliui žmonių šio radionuklido pavadinimas iki šiol nebuvo girdėtas.

Yra ne vienas polonio izotopas, tačiau tik šis, žymimas Po-210, yra svarbiausias dėl galimo poveikio žmogui.

Po-210 susidaro skylant visur gamtoje esančiam uranui-238. Todėl ir Po-210 yra visur – vandenyje, grunte, maiste, žmonių kūnuose, ore.

Po-210 spinduliuoja alfa daleles, kurias sulaiko lapas popieriaus arba keli centimetrai oro, todėl žmogui yra pavojingas tik tada, kai patenka į organizmą jį įkvepiant ar praryjant su maistu bei per pažeistą odą ar gleivinę. Tačiau žmogaus organizme jis, palyginti, su kitais radionuklidais yra labai pavojingas – į žmogaus organizmą patenka didelė apšvitos dozė. Po-210 spinduliuoja apie 5000 kartų daugiau alfa dalelių negu irgi pavojingu laikomas radis-226. Po-210 pusėjimo trukmė yra 138 paros, tačiau žmogaus organizme jo kiekis pusiau sumažėja per 50 parų, nes žmogaus organizmas nuo Po-210 (kaip ir kitų medžiagų) valosi daugiausia per šlapimą bei išmatas. Ypač svarbu laikytis visų asmens higienos reikalavimų norint apsisaugoti nuo papildomos taršos minėtais radionuklidais tais atvejais, kada nustatoma žmogaus vidinė tarša.

Kadangi Po-210 yra visur, jis patenka į visų žmonių organizmus ir sąlygoja vienokias ar kitokias apšvitos dozes. Labiausiai jis koncentruojasi tabako lapuose, kerpėse, jūros moliuskuose ir vėžiagyviuose, todėl didžiausias apšvitos dozes dėl Po-210 gauna rūkoriai, jūros gėrybių mėgėjai ir šiaurės gyventojai, valgantys kerpėmis mintančių elnių mėsą.

Esant mažoms apšvitoms dozėms, nebus galima nustatyti ūmių spindulinės ligos simptomų, minėta apšvita gali tik padidinti riziką susirgti vėžiniais susirgimais. Didelės dozės gali pakenkti kaulų čiulpus, todėl gali susilpnėti organizmo imuninė sistema (sugebėjimas apsiginti nuo infekcinių ligų sukėlėjų) bei padidėja kraujavimo galimybė.

Ne žmogaus kūne Po-210 visai nepavojingas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!