Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/59641/sildymo-ir-vesinimo-inovacija-saskaitas-sumazina-iki-80-procentu/spausdinti/

Šildymo ir vėsinimo inovacija sąskaitas sumažina iki 80 procentų

Publikuota: 2017-06-01 18:16
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Efektyviau dirbti siekiančios bendrovės jau išnaudoja Lietuvą pasiekusią revoliucingą inovaciją ir išlaidas šilumai sumažina iki 80 %, o vėsinimui – 60 %. Tiek sutaupyti leidžia švedų bendrovės „Thermia“ sukurtas naujausias šilumos siurblys „Mega“. Tai yra pirmasis pasaulyje verslui, daugiabučiams ir kitiems dideliems objektams skirtas kintamos galios siurblys, pats prisitaikantis prie pastato šilumos poreikių.

Pramonės įmonės, NT vystytojai ir kiti besidomintieji šildymo inovacijomis su naujuoju įrenginiu bei jo galimybėmis galės susipažinti birželio 15 dieną Vilniaus Tech Parke organizuojamame seminare.

„Šildymo sprendimų pionierės „Thermia“ sukurta inovacija leidžia verslui dar geriau kontroliuoti išlaidas šildymui ir vėsinimui, jas stipriai sumažinti ir tapti dar konkurencingesniu. Be to, įmonėms vis svarbesnis tampa šildymo ekologiškumas, o „Mega“ tai puikiai suderina su galia ir efektyvumu“, – sako Liudas Getautas, alternatyvaus šildymo įmonių grupės „Naujos Idėjos“ direktorius. Bendrovė vienintelė Lietuvoje įrenginėja „Thermia“ šilumos siurblius, o pora stambių pramonės įmonių jau naudoja ir „Mega“.

Klausimas, kokį patalpų šildymo variantą pasirinkti buvo iškilęs bendrovei „Lietpak“, kuri baigė renovuoti seną administracinį pastatą ir nusprendė atsisakyti dujinės katilinės. „Surengėme konkursą ir iš kelių pasiūlymų pasirinkome švedų bendrovės „Thermia“ šilumos siurblį „Mega“, turintį ir vėsinimo funkciją. Dėl to tikrai nesigailim. Mus tenkina „Megos“ galingumas. Vieno jo užtenka apšildyti patalpas, nereikia įrengti kelių šilumos siurblių. O tai, kad šis šilumos siurblys ekonomiškas, sako toks faktas – per beveik 3 mėnesius šildymo sąnaudos siekė tik 3381 kwh arba 338 eurų“, – pasakoja „Lietpak“ Statinių techninės priežiūros inžinierius Ričardas Gžibauskas.

Nors šildymo sezonas jau baigėsi, šilumos siurblys bus naudingas visus metus. Vasarą, esant karštesniam orui, jis vėsina patalpas. Daugeliui įmonių ir įstaigų administracinių patalpų su dideliais stiklo fasadais tai itin aktualu.

Jei kiti įrenginiai visą laiką dirba ta pačia galia ir naudoja tiek pat elektros, „Mega“ nuolat ir tiksliai prisitaiko prie pastato šilumos poreikių: šiltesniu oru šilumos siurblys dirba mažesniu galingumu, o atšalus pats didina galingumą.

„Thermia“ skaičiuoja, kad „Mega“ sezoninis naudingumo koeficientas viršija 5 ir yra vienas geriausių pasaulyje tarp dideliems objektams skirtų šilumos siurblių. Šis rodiklis reiškia, kad, sunaudodamas 1 kWh elektros, šilumos siurblys pagamina 5,3 kWh šiluminės energijos.Tokia šildymo technologija leidžia šilumos siurbliui 100 % patenkinti pastato šilumos ir vėsinimo poreikius bei išvengti papildomos įrangos, kaitintuvų montavimo. Tai savo ruožtu atpigina įrengimą ir reikalauja mažiau vietos, reikalingos šildymo sistemai.

88 kW galingumo „Mega“ gali laisvai apšildyti ar atvėsinti apie 1 600 kv. m ploto pastatą. Tačiau tokie šilumos siurbliai gali būti sujungti į 16 įrenginių, 1400 kW galios sistemą, pajėgią apšildyti bei atvėsinti 25 600 kv. m plotą. Pavyzdžiui, tai galėtų būti trys dešimtaukščiai biurų pastatai.

„Toks plotas nėra riba – galime pasiūlyti šildymo ir vėsinimo sprendimus bet kokio dydžio pastatams. Mūsų įrengtos sistemos aptarnauja ir 16 000 kv. m fabriką, ir 55 butų namą, ir gausybę kitų objektų“, – sako daugiau nei dvidešimt metų alternatyvaus šildymo sprendimus diegiančių „Naujų idėjų“ vadovas.

Be to, „Thermia“ naudojamas unikalus vandens šildymo metodas leidžia labai pigiai gaminti karštą vandenį. NT vystytojams „Mega“ aktualus ir tuo, kad šis šilumos siurblys gali būti lengvai sujungtas su pastato valdymo sistema. Įrenginys taip pat gali būti kontroliuojamas net ir telefonu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!