Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/5838/baterijos-ir-akumuliatoriai-aplinka-saugoti-reikia-visiems/spausdinti/

Baterijos ir akumuliatoriai: aplinką saugoti reikia visiems

Publikuota: 2006-10-31 11:04
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Baterija.lt

Skaitytojus, kurie komercinėje ar nekomercinėje veikloje naudoja baterijas ir akumuliatorius, norėtume supažindinti su keliais svarbiais pokyčiais šioje rinkoje.

Pirmiausia - tai Europos Sąjungos direktyva, kurią turės ratifikuoti visos šalys narės. Šiame dokumente kalbama, kad gamintojai, šalies viduje, ir importuotojai turi užtikrinti baterijų surinkimą.

Nustatytos minimalios ribos tai:

  • Iki 2012 metų rugsėjo 26 dienos turi būti surenkama 25 % visų pagamintų ES šalyse, ar importuotu iš trečių šalių, baterijų ir akumuliatorių.
  • Iki 2016 metų rugsėjo 26 dienos turi būti surenkama ne mažiau kaip 45 %.

Realiai - tai įpareigojimai gamintojmas ir importuotojams, atitinkamai ir financinės išlaidos, taigi perkės brangs.

Kitas vertas dėmesio momentas - uždrausti prekes ir gaminius, kurių sudėtyje yra daugiau kaip 0,0005 % gyvsidabrio, taip pat uždrausti, jei yra 0,002 % kadmio. Paliekamos nedidelės išlygos karinei pramonei.

Jei baterijos ir akumuliatoriai su gyvsidabriu anksčiau buvo labai siaurai naudojami ir rinkoje jų buvo labai mažai, tai dėl kadmio situacija visiškai kita. Daugelis elektrinių įrankių, radijo stočių vis dar naudoja Ni-Cd akumuliatorius, ir kelerių metų laikotarpyje juos reikės pakeisti kitais akumuliatoriais.

Tai nėra kažkas labai šokiruojančio ir netiketo - aplinką saugoti reikia visiems, o ne tik Aplinkos ministerijai. Duoti pakankamai protingi terminai tam pasiruošti - tiek stambiems gamintojams, tiek mėgėjams.

Kai kurie gamintojai jau reaguoja į pokyčius ES rinkoje, pavyzdžui, SANYO teikia rekomendacijas, ruošiasi nepardavinėti ekologiškai „nešvarių“ prekių: nikelio-kadmio akumuliatorius keičia metal-hidridiniais akumuliatoriais, o kitų metų pradžioje išleidžia naujas akumuliatorių serijas.

ES tinklalapis, skirtas baterijoms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!