Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/5562/indukcines-electrolux-kaitlentes-sutaupo-iki-45-proc-elektros-energijos/spausdinti/

Indukcinės „Electrolux“ kaitlentės sutaupo iki 45 proc. elektros energijos

Publikuota: 2006-09-27 12:37
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Electrolux, UAB

Buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ indukcinės kaitlentės, kurios indus kaitina elektromagnetinėmis bangomis, leidžia sutaupyti elektros energijos ir dvigubai greičiau pagaminti patiekalus. Šiluma susidaro tik kaitinamų puodų viduje, kaitlentės paviršiui tik sušylant, bet neįkaistant.

Indukcinėse kaitlentėse vietoj įprastų kaitinimo elementų po stiklo keramikos paviršiumi yra įmontuotos indukcinės ritės, kurios, maitinamos generatoriaus energija, kuria elektromagnetinį lauką. Elekromagnetinės bangos betarpiškai šildo puodo dugną, taip šiluma susidaro puodo viduje ir patenka į gaminamą maistą.

Dėl šio principo indukcinė kaitlentė pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios nebūdingos nei dujinei, nei elektrinei kaitlentei. Visų pirma, šiluma kuriama tik tada, kai indas yra padėtas ant kaitlentės. Visų antra, kaitinimo zona automatiškai prisitaiko prie kaitinamo indo pločio. Nuėmus puodą, indukcinė kaitvietė automatiškai pereina į „budėjimo“ režimą, o jei puodas ilgesnį laiką nebuvo uždėtas, pati išsijungia.

Electrolux

Šios savybės ne tik leidžia sutaupyti iki 45 proc. elektros energijos ir 50 proc. laiko, bet ir padeda išvengti nelaimingų atsitikimų virtuvėje. Kadangi šiluma perduodama tiesiai į puodo dugną, pats stiklo keramikos paviršius neįkaista, jis tik sušyla nuo puodų skleidžiamos šilumos, todėl kaitvietė po naudojimo ypač greitai atvėsta, dėl ko nusideginti beveik neįmanoma. Stiklo keramikos paviršiui stipriai neįkaistant, lengviau ir jį valyti bei prižiūrėti, nes maisto likučiai tiesiog nepridega prie kaitvietės.

Tik išradus indukcinio kaitinimo mechanizmą, šios kaitlentės buvo brangesnės nei dujinės ir elektrinės. Šiuo metu „Electrolux“ įmontuojamos indukcinės kaitlentės kaina, kuri yra nuo 2500 Lt, nežymiai skiriasi nuo kaitlenčių su įprastiniais elektriniais kaitinimo elementais.

Naudojantis indukcinėmis kaitlentėmis, reikia atidžiai rinktis indus. Indukciniu būdu gali įkaisti tik įsimagnetinantį dugną turintys puodai, todėl čia netinka stikliniai, aliuminiai ar variniai indai. Indukcinėms kaitlentėms tinkantys puodai ant dugno yra pažymėti atitinkamomis žymomis. Šioms kaitlentėms taip pat tinka dauguma plieninių ar ketaus indų ir keptuvių. Todėl įsigyjant indus, būtina atkreipti dėmesį, ar jie tinkami naudoti ant indukcinės kaitlentės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!