Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/55240/sukurtas-zmogaus-delne-telpantis-vos-1-8-kg-sveriantis-variklis-x-mini/spausdinti/

Sukurtas žmogaus delne telpantis, vos 1,8 kg sveriantis variklis „X Mini“

Publikuota: 2016-06-21 15:15
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Konektikuto valstijoje (JAV) įsikūręs startuolis „LiquidPiston“ paskelbė išradęs dar neregėto ir negirdėto kompaktiškumo variklį „X Mini“. Jis sveria tik 1,8 kg, jo darbinis tūris – 0,07 litro, tačiau šis žmogaus delne telpantis variklis sveikatos turi kaip 3 žirgai.

„LiquidPiston“ teigimu, 70 kubinių centimetrų (arba vos 0,07 litro) darbinio tūrio „X Mini“ tebetestuojamas. Tačiau startuolio kompanija tikisi dar labiau sumažinti variklio svorį ir padidinti jo galią – ateityje „X Mini“ turėtų sverti tik 1,36 kg, o jo galia sieks nebe 3, o jau 5 a. g. Palyginimui, apie 20 kg sveriantis stūmoklinis kartingų bolidų variklis išgauna apie 6,5 a. g.

Sukurtas žmogaus delne telpantis, vos 1,8 kg sveriantis variklis „X Mini“

Pernai „LiquidPiston“ skelbė „X Mini“ variklio tobulinimui sulaukusi 1 mln. dolerių investicijų iš DARPA. Panašu, kad mažieji motoriukai netolimoje ateityje tarnaus JAV karinėse pajėgose.

„X Mini“ varikliukas galės sukti ne tik nedidelių transporto priemonių ar energijos generatorių, bet ir dronų įrenginius. „X Mini“ sudaro „LiquidPiston“ staruolyje sukurtos ir patentuotos rotorinio (rotacinio) variklio sistemos. Jos turi apčiuopiamų pranašumų, kuriais negali pasigirti „Wankel“ tipo rotoriniai varikliai ir tradiciniai stūmokliniai varikliai.

„Liquid Piston“ teigimu, „X Mini“ tinka kariniai reaktyviniai degalai „Jet Propellant 8“. Startuolio įkūrėjo ir prezidento Aleko Školniko teigimu, „X Mini“ šiuo metu testuojamas, tačiau neabejojama, kad per artimiausius kelerius metus bus pradėta ir komercinė šio mažylio gamyba.

„X Mini“ varikliukai galėtų sukti ne tik karinių pajėgų, bet ir civilių gyventojų naudojamus agregatus – naujos kartos variklis galėtų būti montuojamas žoliapjovėse, atsarginiuose elektros generatoriuose, mažuose mopeduose ir pan.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!