Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/54600/intel-siulo-ausines-jungti-naudojant-usb-type-c-jungti/spausdinti/

„Intel“ siūlo ausines jungti naudojant „USB Type C“ jungtį

Publikuota: 2016-05-03 14:53
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Ausinės išlieka vienu perkamiausių aksesuarų tiek nešiojamiems, tiek planšetiniams kompiuteriams, o taip pat išmaniesiems telefonams ir MP3 grotuvams. Visos jos prie skirtingų prietaisų prijungiamos naudojant analoginį 3,5 mm lizdą. „Intel“ siūlo šio lizdo ateityje atsisakyti ir pereiti prie „USB Type C“ jungties garsui.

3,5 mm audio lizdas atsirado dar 1960-siais, pakeitęs iki šiol kai kur naudojamą 6,35 mm kištuką (jis, beje naudojamas nuo 1878-jų). Vėliau atsirado ir kita modifikacija – 2,5 mm. Populiariausias yra 3,5 kištukas, kuriuo garsas transliuojamas analoginiu būdu. Skaitmeninių technologijų amžiuje šis kištukas lieka vienu iš paskutiniųjų analoginių prietaisų, tad natūralu, jog jo bandoma atsisakyti. To gana rimtai dabar imasi „Intel“ kompanija, kurios išsikeltas tikslas – pakeisti būdą, kaip ausinės jungiamos prie išmaniojo telefono arba MP3 grotuvo.

„Intel“ siūlo ausines jungti naudojant„USB Type C“ jungtį

Argumentai yra keli. Pirmiausia, 3,5 mm kištukai tampa per dideli šiuolaikiniams prietaisams, kurie kovoja dėl plonumo. Antras, garsas ir duomenys USB C tipo laidu gali būti perduodami vienu metu netrukdant vieni kitų darbui. Čia gali prasidėti išmaniųjų ausinių era, kurios galėtų matuoti kraujospūdį, kūno temperatūrą bei kitus duomenis ir atitinkamai sureaguoti.

Trečias, skaitmeninis garsas yra kokybiškesnis, nei analoginis, nors ir dabar ausinių kūrėjai ir klausytojai garso kokybe nesiskundžia. Dažniausiai pasitaikantys skundai yra dėl trikdžių ir kontaktų patikimumo. Aišku, skaitmeninio garso sistemos tai išspręstų gana nesunkiai. Taip pat USB C tipo jungtis būtų ilgaamžiškesnė, nei 3,5 mm. Kainos atžvilgiu „USB Type C“ jungtis gali būti net ir pigesnis variantas.

Kodėl būtent dabar prireikė atgaivinti šią diskusiją dėl kištuko tipo? Pasirodo, „Intel“ aktyviai dirba prie kito projekto – „USB Type-C Digital Audio“ technologijos, kuri turėtų pakeisti dabartines skaitmenines garso sistemas. Šios sistemos tikslas – sukurti kokybiškesnius garso perdavimo būdus. Akivaizdu, kad eilinis bandymas „klibinti“ 3,5 mm kištuko pozicijas yra susijęs būtent su „Intel“ tikslais, o ne konkrečiu vartotojų poreikiu. Panašioje situacijoje jau buvo atsidūrusi „Motorola“ 2000 metais, tačiau tada ausinių gamintojai nenorėjo prasidėti su dar nauja USB technologija. „Motorola“ išleido vos vieną konceptinį modelį su per USB lizdą jungiamomis ausinėmis, tačiau šis projektas buvo nesėkmingas.

Ar turi šansų „Intel“ šiame technologiniame-lobistiniame procese? Juos įkvepia HDMI jungties sėkmė, kai ši jungtis sėkmingai pakeitė analoginį vaizdo transliavimo būdą (iki šiol dar likę prietaisų, tačiau nauji su analoginėmis vaizdo sistemomis gaminami vis rečiau). Ekspertų nuomone, „Intel“ planas susidurs su dideliu pasipriešinimu ir gali prireikti ilgų metų, kol 3,5 mm jungtis praras savo svarbą. Prie to jau aktyviai prisideda „Apple“ su savo „Lightning“ jungtimi, tačiau kol kas kiti gamintojai neskuba siūlyti drastiškų naujovių. Taigi, ausinės ir toliau liks su standartiniu kištuku arba belaidės, kur garsas perduodamas „Bluetooth“ ryšiu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!